Meteorologii au emis o noua avertizare cod portocaliu de ninsori si viscol pentru 14 judete si Capitala din sud-estul tarii. Alte 11 judete se afla sub avertizare cod galben. In aceste conditii este posibil sa ramaneti si fara curent electric. Iata câteva sfaturi pentru a va ajuta sa va pregatiti din timp si sa fiti in siguranta acasa sau afara.

Înainte de viscol

Fa-ti provizii care sa includa produse alimentare suplimentare, inclusiv alimentele care nu trebuie sa stea la frigider.
Apa imbuteliata.
Lanterne si baterii in cazul in care ramai fara curent electric.
Un deschizator de conserve.
Paturi suplimentare si saci de dormit.

Daca ramaneti fara electricitate

Sunati la furnizorul de electricitate pentru a vedea cand va veni o chipa de interventie pentru a remedia problema. Opriti sau decuplati aparatele pentru a preveni o supraîncarcare a circuitului, atunci când curentul electric revine. Lasati o lumina aprinsa pentru a vedea cand problema a fost rezolvata.

Pentru a preveni inghetarea conductelor, porniti robinetul usor. Un jet de apa nu va îngheta la fel de repede.
Închideti camerele care nu sunt necesare; folositi carpe si prosoape sub usi pentru a mentine caldura
Folositi haine pe care le puteti imbraca si da jos usor, in functie de cum este necesar.
Utilizati un generator portabil numai în aer liber.

Protejeaza-te de intoxicarea cu monoxid de carbon:

NU utiliza generatoare in interior, motorul emite monoxid de carbon.
NU utiliza carbune pentru a gati în interior. Poate provoca o acumulare de monoxid de carbon.
NU utiliza cuptorul cu gaz pentru a incalzi casa – utilizarea prelungita a unui cuptor deschis intr-o casa închisa poate duce la acumulare de monoxid de carbon.

Alimentatie

Alimentele refrigerate vor ramâne reci pentru aproximativ 4 pâna la 6 ore; tine usile închise la frigider.
Un congelator plin ramâne la aceeasi temperatura aproximativ 48 de ore, o jumatate de congelator aproximativ 24 de ore.
Mânca alimentele perisabile mai intai
Alimentele congelate care contin cristale de gheata pot fi gatite si consumate în cazul în care vei avea din nou electricitate.
Alimente care se pastreaza in conditii de siguranta, la temperatura camerei pentru cateva zile: unt, margarina, brânza tare, fructe proaspete si cele mai multe legume, suc de fructe, fructe uscate, jeleu, mustar, ketchup si masline.

Prevenirea degeraturilor

Încercati sa nu stati in frig. Daca trebuie sa iesiti, imbracati-va calduros, acoperiti-va gura, purtati caciula si manusi cu un deget.
Recunoasteti simptomele de degeratura: daca nu iti mai simti zonele afectate, daca degetele de la picioare sau maini, varful nasului sau alte extremitati sunt de culoare alba sau sunt palide.
Cautati ajutor medical imediat daca credeti ca aveti degeraturi.
Mergeti într-un loc cald si îndepartati hainele ude. Daca nu puteti face acest lucru, utilizati caldura corpului pentru a incalzi zona degerata.
Daca tremurati necontrolat, aveti pierderi de memorie sau dificultati de limbaj, ati putea avea hipotermie. Obtineti ajutor medical cat mai repede posibil.

La curatat zapada

Nu curatati zapada cu lopata daca aveti un istoric de boli de inima, accident vascular cerebral sau nu sunteti într-o stare fizica buna.
Faceti pauze frecvente.
Nu consumati bauturi alcoolice înainte sau dupa.
Nu mâncati o masa grea înainte sau dupa.

Sursa:Hotnews via Medlive