Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a declarat, marţi seară, la Târgu Mureş, că „mărşăluirea secuilor a ajuns la mijlocul drumului pentru obţinerea autonomiei”, iar Ungaria este „un partener interesat în succesul” acesteia.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a participat, marţi seară, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, la comemorarea masacrului secuilor de la Siculeni din urmă cu 250 de ani, eveniment organizat de Consiliul Naţional Secuiesc, la care au participat aproximativ 500 de persoane, între care lideri ai tuturor formaţiunilor politice maghiare din Transilvania, precum şi consulul Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal.

El a adăugat că i s-a întărit „credinţa” că autonomia Ţinutului Secuiesc va fi singura şansă pentru naţiunea secuiască, întrucât aceasta va garanta drepturi, folosirea limbii, culturii materne, va asigura drepturile egale pentru maghiari „şi nu o să deranjeze sub nicio formă integritatea teritorială a României”.

„Celor care au dubii că autonomia nu ar asigura condiţii de viaţă mai bune le doresc să încerce şi după aceea să-şi formeze opinia. Stimaţi prieteni, să nu uitaţi cuvintele lui Nagy Gyozo: «Prima dată vei fi răstignit, vei fi rupt în bucăţi, dar, dacă te lupţi mai departe, învingi până la urmă». Pentru victoria voastră, ca să terminaţi cu bine acest drum, o să aveţi nevoie ca din 2014 să participaţi pe acest drum într-un număr din ce în ce mai mare, să aveţi parteneri care sunt interesaţi sau care o să devină interesaţi în a vă ajuta”, a spus el.

Kover a arătat că în această „încercare” va trebui atras şi tineretul secuiesc, „pentru că autonomia secuiască va fi pusă în funcţiune de acest tineret”, care trebuie să studieze cum funcţionează statele europene şi să cunoască „realitatea secuiască”, dar şi românii.

Sursa:Mediafax