Purtătorul de cuvânt al Poliţiei ucrainene de Frontieră, Serghei Astahov, a declarat sâmbătă pentru AFP că preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a încercat să mituiască poliţişti de frontieră pentru ca avionul său să fie lăsat să decoleze.

„Un avion privat, care trebuia să decoleze de pe aeroportul din Doneţk nu avea o autorizaţie validă. Când oficialii au mers să verifice documentele, ei au fost întâmpinaţi de persoane înarmate care le-au propus bani pentru a permite acelui avion să decoleze fără autorizaţie”, a susținut Astahov.

Oferta a fost respinsă, a mai declarat oficialul Poliției.

„După incident, două vehicule blindate au fost reţinute în apropierea avionului, iar preşedintele (ucrainean Ianukovici) a fost nevoit să iasă şi să părăsească aeroportul”, a adăugat el, fără a preciza destinaţia avionului.

Preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov a declarat sâmbătă că Ianukovici a încercat să urce la bordul unui avion cu destinaţia Rusia, dar a fost împiedicat de către grăniceri.

„A încercat să ia un avion cu destinaţia Rusia, dar a fost împiedicat de către grăniceri. În prezent se ascunde undeva în regiunea Doneţk”, o regiune prorusă situată în estul Ucrainei, de unde este originar, a declarat Turcinov.

Parlamentul ucrainean a decis, sâmbătă, demiterea preşedintelui şi convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate pentru 25 mai. Ianukovici nu recunoaște însă decizia.

Cu protestatarii la poarta Administraţiei Prezidenţiale, Viktor Ianukovici, plecat din Kiev, a anunțat anterior sâmbătă la o televiziune că nu intenționează să-și dea demisia.

„Ceea ce se întâmplă astăzi ține de vandalism, de banditism, ţara asistă la o lovitură de stat”, a acuzat acesta.

„Nu intenționez să părăsesc țara”, a spus Ianukovici, susţinând că mașina sa a fost vizată de tiruri de foc la Kiev.

„Deciziile pe care le adoptă parlamentul sunt ilegitime. Nu vreau să semnez nimic cu bandiții care terorizează țara”, a continuat șeful statului, comentând o serie de rezoluții votate pe parcursul zilei de deputați.

Sursa: AFP