Totb.ro a publicat astăzi raportul profesorilor Andrew Wilson, David Matingly şi Michael Dawson, de la Universităţile din Oxford şi Leicester, referitoare la patrimoniul cultural de la Roşia Montană. Cei trei experţi au realizat acest audit pentru Ministerul Culturii, în 2010, cu o finanţare asigurată de către Fundaţia Pro Patrimonio şi Şerban Cantacuzino.
Concluziile raprotului (rezumatul executiv) nu lasă loc de dubii: situl de la Roşia Montană îndeplineşte 4 (patru) criterii pentru listarea în UNESCO, în condiţiile în care îndeplinirea unui singur criteriu e suficientă. Realizat în perioada în care ministrul Culturii era Kelemen Hunor, raportul “dispăruse” din arhivele ministerului, actualul ministru al Culturii, Daniel Barbu, afirmând că nu ştie ceva de existenţa lui!
***
Rezumat executiv
Luarea de Poziție privind Importanța Obiectivului, care se concentrează pe Masivul Cârnic de la Roșia Montană, constituie o parte mai amplă a peisajului cultural de mare importanță,comparabil, ca amploare, cu criteriile de ”valoare universală excepțională” din statutul Patrimoniului Mondial UNESCO. Dovezile despre mineritul roman de la Cârnic sunt parte dintr-un serie de complexuri miniere subterane foarte extinse și de mare importanță din cadrul Imperiului Roman. Din acest punct de vedere, este unic. Dovezile subterane legate de minerit, galeriile, abatajele și tehnologiile folosite capătă un surplus de valoare, atâta vreme cât sunt asociate unui peisaj cultural suprateran, care poartă încă dovezi ale metodelor de procesare, alezărilor, ritualurilor și comunităților. Alte dovezi, de la epigrafii, la tăblițe cerate, până la depozite arheologice precis datate sporesc semnificativ importanța Roșiei Montane, ca fiind unul dintre bunurile culturale excepționale ale patrimoniului mondial. Încă de la început, autorii aumaseră că Luarea de Poziție privind Importanța Obiectivului se va concentra, asemenea demersurilor Roșia Montană Gold Corporation, în principal asupra dovezilor din perioada romană. Inspectarea sitului, atât la suprafață, cât și în subteran, a reliefat imediat faptul că Roșia Montană reprezintă un peisaj de o complexitate, cel mai probabil, inegalabilă, de o mare importanță istorică și pentru alte perioade. În văile Corna și Roșia Montană, precum și în munții de la Cârnic, Cetate, Cârnicel și Jig-Vaidoaia, minele romane, medievale, de secol 18 și 19, precum și galeriile și instalațiile perioadei comuniste, au creat laolaltă un palimpsest unic al exploatării. Mai mult, fazele Daciei pre-romane și post-romane nu au fost studiate deloc. Chiar și la nivelul actual de înțelegere, ele reprezintă o resursă unică de semnificații.
Acest raport, produs pe baza muncii de teren și am literaturii de specialitate, în august-septembrie 2010, plasează Roșia Montană în contextul său internațional. Concluzionăm că peisajul cultural de la Roșia Montană este de o importanță internațională excepțională. Minele romane de la Roșia Montană reprezintă cel mai extins și mai important complex de mine aurifere subterane din perioada romană cunoscut în lume. Totodată, amenajările subterane, peisajul de suprafață din zone de procesare a minereurilor, așezările, locurile religioase și cimitirele, precum și istoria documentată a zonei aferente, constituie o istorie extraordinar de bine documentată a exploatării miniere din perioadele romană, mediavelă, din modernitatea timpurie și din perioada comunistă. Dat fiind potențialul adițional de a pune în lumină tranziția de la perioada pre-romană, la cea post-romană, ele constituie o bază solidă pentru a considera minele de la Roșia Montană ca având o importanță echivalentă cu a siturilor incluse în Patrimoniul Mondial. Confruntată cu setul de criterii pentru stabilirea valorii universale excepționale (dintre care numai unul trebuie satisfăcut pentru ca un sit să fie eligibil pentru statutul de sit al Patrimoniului Mondial), regiunea Roșia Montană întrunește fără îndoială următoarele patru criterii:
(ii) arată o relație importantă de schimb al valorilor umane, de-a lungul unei perioade îndelungate sau într-o zonă culturală a lumii, în ceea ce privește dezvoltarea arhitecturii saua tehnologiei, a artelor monunentale, planificării urbaniste sau a concepției peisagistice;
(iii) poartă o mărturile unică sau cel puțin excepțională a unei tradiții culturale sau ale uneicivilizații, care încă există sau a dispărut;
(iv) este un exemplu deosebit pentru un anume tip de ansamblu sau peisaj arhitectural sau tehnologic, care ilustrează o etapă importantă din istoria umanității;
(v) este un exemplu deosebit pentru o așezare umană tradițională, pentru folosirea pământului sau a mărilor, reprezentativ pentru una sau mai multe culturi, pentru interacțiunea umană cu mediul, mai ales când acesta a devenit vulnerabil sub impactul schimbărilor ireversibile.
Masivul Cârnic, în deosebi, conține cele mai extinse complexuri miniere subterane din zona Roșia Montană, iar acestea trebuie conservate ca ansamblu, în totalitate.
Evaluarea făcută de noi asupra semnificației elementelor individuale din peisaj se configurează după cum urmează, însă ănainte de toate este esențial să aducem la cunoștință că semnificația totală a peisajului minier ca ansamblu este mai mare decât suma părților sale. Permiterea dezintegrării arheologice a unuia dintre aceste situri ar constitui un prejudiciu ireparabil adus integrității peisajului minier ca ansamblu.
***
Mai multe amănunte şi raportul integral pe Totb.ro
Acest raport a devenit un subiect fierbinte în zilele respective, Ministerul Culturii şi ministrul Daniel Barbu spunând că nu există un astfel de document la minister, în vreme ce reprezentanţii Pro Patrimonio au oferit date despre cine a realizat raportul (profesori arheologi de la Universităţile Oxford şi Leicester, care au vizitat Roşia Montană). Fundaţia a dat în judecată Ministerul Culturii, în baza legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, în încercarea de a obţine o copie a documentului.
La o zi după conferinţa Pro Patrimonio şi dezvăluirile privind raportul arheologic realizat de specialiştii britanici, fostul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că ştie despre document şi că acesta se află în posesia lui, nu a ministerului, deoarece nu a fost comandat de minister, ci a fost un studiu independent, sprijinit din resurse extra-ministeriale, care l-a ajutat în decizia de a nu radia Masivul Cârnic de pe lista monumentelor istorice (aici puteţi citi restul declaraţiei). „Cine caută raportul la minister, îl caută într-un loc în care nu există. Acest raport mi-a fost prezentat, a fost prezentat în faţa Comisiei Naţionale de Arheologie, ei cunosc cam ce conţine. M-a ajutat acest raport. Raportul britanicilor era un argument pentru a trimite dosarul Roşia Montană spre UNESCO, dacă totul era în regulă. (…) Raportul se află la mine şi la membrii echipei britanice care l-a întocmit. Asta a fost înţelegerea. Raportul îl păstrez, poate că îl voi publica la un moment dat”, declara Kelemen Hunor pe 24 septembrie, menţionând şi numele celor trei autori ai raportului – profesorii Andrew Wilson, David Mattingley şi Mike Dawson.
Am intrat în posesia acestui raport, pe care vă invităm să-l citiți integral la finalul articolului și care arată extrem de limpede că situl de la Roșia Montană are o importanță istorică deosebită, fiind perfect eligibil pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO. Dacă pentru a căpăta acest statut, un sit trebuie să îndeplinească cel puțin o condiție, zona Roșia Montană îndeplinește nu mai puțin de patru. Mai jos, vă prezentăm câteva fragmente selectate din raportul referitor la importanța de patrimoniu a Roșiei Montane, după care vă invităm să parcurgeți întreg documentul, în varianta lui originală.
În cele ce urmează, vă prezentăm câteva dintre precizările specialiștilor care au realizat acest raport, în legătură cu obiective particulare din zona Roșia Montană, fiecare dintre ele fiind evaluat individual, în funcție de semnificația istorică și relevanța în materie de patrimoniu mondial. Totodată, observațiile acestora referă nu doar la valoarea zonelor relevante pentru perioada pre- și post-romană, ci și importanța lor pentru istoria medievală și a modernității timpurii, analiza experților mergând până în secolul 20.
***
Hăbad (așezare romană și clădiri religioase)
Foarte important: Așezarea Hăbad cuprinde vestigiile clădirilor, importante de reținut, dar poate nu merită conservare și prezentare. Totuși, zonele religioase Hăbad Brădoaia sunt o altă chestiune, întrucât clădirile de aici sunt asociate cu altare care oferă informații importante despre comunitatea minieră și credințele religioase, precum și toponime antice și informații despre bresle. Comparația cu valea Nanului sugerează că mai există, în apropiere, și alte structuri religioase și altare. Nu este sigur dacă excavațiile au explorat complet aceste zone, iar legătura dintre zonele sfinte și așezările de aici nu este clară.
Valea Nanului (sit roman religios)
Foarte important. Structurile religioase din Valea Nanului au o importanță culturală foarte mare, atât în context românesc, cât și în context european. Există complexuri de “temple” romane extraordinare și neobișnuite, cu o pleiadă de zei reprezentați în mai multe altare ridicate aici. Din punct de vedere al arheologiei romane, siturile sunt foarte neobișnuite. Publicarea completă a acestor situri va fi de foarte mare importanță și e posibil ca și alte structuri și inscripții să fi rămas de descoperit.
Carpeni (lucrări subterane romane, clădiri de suprafață)
Foarte important. Dealul Carpeni a fost pe bună dreptate identificat ca având o importanță extrem de mare în cadrul întregului complex de la Roșia Montană. Steampurile sunt o descoperire unică și excepțională, iar clădirile cu hypocaustum (încălzire în pardoseală, n.r.) de pe deal sunt, până astăzi, cele mai prestigioase complexuri arhitecturale din timpurile romane, chiar dacă interpretarea lor nu este clară încă. Este nevoie de investigații suplimentare.
Cârnic (lucrări subterane romane)
Foarte important. Acesta este cel mai extins și cel mai important sistem minier roman din tot Imperiul. În plus față de complexitatea și întinderea lucărilor miniere subterane de aici, galeriile romane din masivul Cârnic conțin cel puțin trei tipuri de lucrări unice: camere de lucru sprijinite de piloni, galerii cu scări în spirală și spații de lucru verticale. Un al patrulea tip – galerii de comunicare de coborâre – se mai regăsește la Țarina și la Kosmaj, în Serbia. Lucrările romane de la Cârnic sunt de o importanță excepțională internațională și trebuie conservate in situ în întregime.
Cercetările arheologice subterane din perioada 2000 – 2006 sunt prezentate în rapoarte ca fiind “o cercetare topografică aproape completă privind lucrările subterane din zona de sud a masivului, reprezentând 16 kilometri de lucrări, dintre care 4 km sunt romane (12 km reprezintă lucrări moderne deschise cu ajutorul explozibililor și datând din secolul al XVII-lea până la începutul secolului al XX-lea)”. Aceste rezultate sunt cu adevărat impresionante, dar partea de nord a masivului nu pare să fi fost supusă explorărilor. Este posibil să mai existe lucrări romane în această parte neexplorată a masivului. Nu e nicio îndoială că e posibil ca, în viitor, noi cunoștințe despre tehnologia minieră romană și ulterioară romanilor să sugereze interpretări alternative și reconstrucții. Dar distrugerea acestor zone ar face această revizuire imposibilă.
Alte zone de importanță semnificativă: zona Corna, Coș-Lety, Jig-Vădoaia (cimitire romane și situri de procesare a aurului), Țarina (cimitir roman, zone de procesare a aurului, probabil așezări), Orlea (lucrări subterane romane). (…)
***
Exploatările de subteran din perioada cuprinsă între secolele 17 – 19 au o foarte mare importanţă. Este vorba de una dintre cele mai vaste exploatări miniere din Imperiul Austro-Ungar şi s-au păstrat multe dintre uneltele şi tehnologiile folosite atunci, precum şinele de lemn, spre exemplu, care ilustrează tehnica mineritului din acea epocă (era modernă timpurie – n.r.). Un aspect crucial al perioadei a fost folosirea explozibililor în galerii deschise, ceea ce permitea o pătrundere mai adâncă şi mai extinsă a rocii decât până atunci. Analiza detaliilor din această perioadă ar putea ajuta la înţelegerea organizării şi dezvoltării sectorului minier în perioada Imperiului Austro-Ungar.
Mineritul din perioada începutului epocii moderne merită o analiză detaliată. În Masivul Cârnic, cele mai multe dintre galeriile aparţinând acestei perioade au rămas neexplorate şi neînregistrate, ceea ce reprezintă o omisiune arheologică gravă. Este clar că, şi numai pe acest motiv, acordarea descărcării de sarcină arheologică pentru regiune ar fi problematică. Ar implica distrugerea unei bucăţi semnificative de moştenire arheologică industrială, fără ca aceasta să fie analizată şi înregistrată, ceea ce ar ridica semne de întrebare asupra aplicării strategiei conservării (prin înregistrare).
Per ansamblu, peisajul minier al epocii moderne timpurii are o semnificaţie deosebită, iar Roşia Montană şi împrejurimile sale pot ilustra în detaliu moştenirea minieră românească din acea perioadă. Acest lucru nu este realizat prin lucrările din prezent şi datele adunate până acum. Până când nu se va realiza o muncă mai aprofundată, este dificil de etichetat fiecare componentă a unui sit cu un grad mai mare sau mai scăzut de importanţă, dar, în mod clar, Roşia Montană, Corna şi alte sate asimilate celor două centre sunt de importanţă ridicată. La fel sunt şi cimitirele, unde monumentele funerare şi inscripţiile ar trebui înregistrate pentru a se vedea evoluţia comunităţii (faze, cronologie, compoziţie).
Nici spaţiile de procesare a minereului nu au fost explorate corespunzător şi suficient, spre exemplu iazurile artificiale (tăurile) sau canalele care aduceau apa care punea în funcţiune steampurile. Extragerea şi procesarea altor minerale, precum argintul, mai ales, trebuie să fie investigate arheologic pentru a ajuta la o mai bună înţelegere şi cunoaştere a tehnologiilor implicate atunci în minerit.
În ceea ce priveşte secolul 20, industria minieră din perioada comunistă nu a fost cercetată din perspectivă arheologică şi componentele ei dispar rapid, pe măsură ce clădirile se degradează, instalaţiile se distrug şi minele sunt ameninţate cu dispariţia. Şi această perioadă face parte din istoria mineritului în România şi reprezintă a treia fază de mare importanţă în istoria exploatării miniere de la Roşia Montană, iar tehnicile folosite merită studiate în detaliu. În viitor, interesul istoric se va concentra pe această perioadă şi este important ca sursele documentare să fie însoţite de înregistrări şi dovezi arheologice. Un program mai ambiţios de colectare a datelor privind aceste mine şi tehnologia de minerit ar trebui să fie demarat, urmând, spre exemplu, modelul muzeului mineritului din Bochum (Germania), unde fiecare perioadă din istoria mineritului este prezentată ca având semnificaţie egală.
NapocaNews
22 comentarii la “Dezvăluire bombă: A fost găsit raportul experţilor de la Oxford, “pierdut” de Ministerul Culturii. Concluziile şterg pe jos cu propaganda RMGC: Roşia Montană îndeplineşte criteriile UNESCO!”
ati putea preciza ce anume reprezinta fotografia, o sursa foto, etc? asa ar fi normal
????
"pierdut?!" ..fmm
ce RUSINE PE NOI, ROMANII!!
Dumnezeule !? Oare cine si cand va pedepsi acesti nemernici ?
kelly, kelly, pierdusi raportul, ca doar nu e tara ta, nu?
Occidentalii au ordonat distrugerea mineritului autohton si slugile lor din <<capul statului" au executat prompt ordinul.Continua sa se vanda aproape pe gratis la straini bogatiile subsolului si nu numai, contra unor spagi grase.Democratie am vrut ,un talmes-balmes original avem!Excrocii prospera si romanii parasesc tara cautand un trai decent aiurea.
Imi dati va rog un link la documentul integral. pe totb.ro nu l-am gasit.
Coordonatele locatiei in Google Maps: -37.385899, 175.843625
Mai departe te descurci. 😉
aici linkul cu raportul: http://totb.ro/exclusiv-totb-citeste-integral-raportul-specialistilor-straini-despre-importanta-rosiei-montane-pentru-patrimoniul-mondial-a-carui-existenta-a-fost-negata-de-ministerul-culturii/
http://users.ox.ac.uk/~corp0057/Rosia%20Montana%20-%20Response%20to%20David%20Jennings%20-%2019-12-2013.pdf
Pentru ca nu ai dat scroll pana jos. Cum dracu nu-l gasiti voi ma? Nu va e rusine sa cersiti non-stop?
Radu Hoszu, stimabile, ai dreptate, e un link in josul pagini, il vad ACUM, linkul a fost postat azi. Eu am "cersit" acu 2 zile. Te rog sa-ti urmezi sfatul. Si daca ai fi citit, si inteles mesajul meu artisitic, am despus un efort de cercetare pe site-ul la care a facut referire articolul.
In orice caz, iti multumesc ca mi-ai adus la cunostinta, desi forma lasa de dorit.
Stia Ceausescu ce stia…in epoca de aur , cand tinea ungurii la respect … carnatul ala de Kelemen Hunor ar trebui tras in țeapă și lăsat sa se usuce acolo… nu ar trebui sa existe UDMR, ungurii din Romania nu au nevoie de partid si de reprezentare, legile sunt pentru toti, indiferent de nationalitate. Partid de nemernici iredentisti
Cat timp in mass-media va fi manipulare aservita Guvernului Mondial compus din ; FMI, Banca Mondiala, NATO, UE, care ne socoteste ca populatia Romaniei apartine lumii a treia. etc. De aceea nu ne-a primit in Senghen . Guvernul Mondial doreste o singura turma si un singur pastor ( care este cel mai feroce comunism al globalizarii mondiale si a dictaturii mondiale. Noi trebuie sa respectam ce ne dicteaza ei sa facem in tara sa tinem tara in saracie si sa nu o dezvoltam ecnomic si social ci sa isi dezvolte ei tarile occidentale. Am scapat in decembrie 1989 de dictatura interna, dar am adoptat dictatura Mondiala. ) Prin conducerea statului roman care a ajuns la putere prin asa zisul vot democratic, au executat ordinele occidentului sa vanda aproape gratis la straini bogatiile solului si a subsolului prin asa zisi investitori straini, cu care am fost pacaliti noi cetatenii acestei tari, contra unor spagi grase. Democratie ocidentala ne-am dorit, democratie avem. Dar SRI este pe urma nostra ori unde ne deplasam au ce facem si ce vorbim. Avem dreptul sa denigram prin mass-media pe oricine dorim dar suntem inventariati de SRI in functie de ce vorbim. Ghiorghe Ghiorghiu Dej ne-a scapat partial de Imperiul rus si a continuat Ceausescu pana cand a imprumutat bani de la FMI si Banca Mondiala si ne-a bagat in criza economica+alimentara+energetica etc. pentru a achita datoriile externe. El in timp a facut o industrializare fortata si nu a respectat criteriile de subdezvoltare economica si sociala a tarii prin contract al FMI si al Banci Mondiale . Care nu le-a convenit excrocilor internationali si a trebuit sa caute sa il inlature din functie da la conducerea tarii. Poate se vor trezi romanii ( Dacii ) nostrii si vor vedea cat de manipulati suntem prin televiziuni si presa, precum si de aservitii lor politici arondati lor. Propun sa nu mai dorim partide politice ci numai persoane puse la conducere capabile profesional prin care sa demonstreze ca indreapta economic si social tara noastra. Sa nu aiba imunitate, daca greseste plateste, daca stimuleaza economia sa fie platit si stimulat in functie de realizari economice si a unei democratii reale, nu mincinoase si cu pacaleli a cetatenilor romani. Romani treziti-va ce ave de ales pentru viitor? Sa tinem o dictatura mondiala care ne va da cianura si EURI prin globalizare ca sa disparem asa zis pe cale naturala, sau o democratie reala nu mincinoasa. Voi alegeti viitorul copiilor nostrii .
SUNT DE ACORD CU TINE
UNDE ESTI TEPES DOAMNE
Acest Raport nu are ce sa caute in posesia d-lui Kelemen Honor, desi cred ca a facut foarte bine ca l-a pastrat. Raportul trebuie sa fie copiat in mai multe exemplare si sa se faca demersurile catre UNESCO pentru a declara Rosia Montana zona protejata UNESCO si astfel sa isi ia labele de pe ea Jidano- amiricani. Nu zic ca unul din profitorii afacerii este un roman al carui nume nu mi-l amintesc din Australia si care poate ca trebuie eliminat, sau poate il manaca ciorile africane acolo unde are afaceri petoliere. Ajuta-ne Doamne.
Bravo ! Ma bucur cind citesc aceste veritabile capcane ce ni se arunca zi de zi de acesti escroci mondiali. Sint incintat sa remarc patriotismul rar (din nefericire pentru natia romana) al acestui grup cu adevarat minunat , care scot in evidenta si informeaza populatia tarii cu privire la genocidul la care foarte multi asista si aproba cu nepasare? Atentie la alimente, cumparati produse de la tarani si feriti-va de OMG-URI. Romania are toate resursele necesare pentru a nu depinde de nimeni . L-au omorit pe Ceausescu declarindu-l tradator pentru subminarea economiei nationale , el lasind tara fara datorii externe. Insa aceste structuri mondiale in complicitate cu acesti guvernanti ordinari fara simt patriotic aserviti banului pina in maduva oasekor au distrus si au vindut tot ce se putea din sudoarea atitor generatii si sacrificiilor facute de Ceausescu timp de 24 ani, indatorind Romania pentru totdeauna. Cine a subminat economia tarii? Ceausescu sau acesti vinzatori de tara si de neam ! Dca Raposatul a fost impuscat pentru cele mentionate , acesti tradatori ce merita? Unde este Justitia? Romani, Treziti-va! Fiti patrioti! Nimeni nu va reusi sa ne distruga neamul stramosesc . Tara nu este a lui Papura-Voda asa cum vor sa creada altii. Trebuie sa aparam interesele noastre ca natie si a generatiilor viitoare.
Fotografia e din Mountain Tomato, New Zealand. 😀
Declararea ca monument UNESCO nu este buna acum. A fost atunci cand boc – bijboc daduse mana libera RMGC. Nu sariti ca va explic!
Daca este declarat monument UNESCO nimeni nu se mai atinge de Rosia . Vom ramane cu niste galerii si cu cateva mii de tone de aur in pamant. Acum trebuie luptat ptr a nationaliza aurul de acolo daca exista cineva care detine titlu de propietate pe minereul de acolo. Daca nu atunci trecem in propietatea statului tot minereul si desemnam o firma sa extraga aurul. Absolut tot aurul trebuie dus la Banca Nationala si intarita moneda sa se ajunga la 1 $= 0,10 bani. Asa vom trai mai bine cu totii nu doar unii. Asta este solutia si nu alta.
Restul se numesc FURTURI!
Nu sunt de vina , guvernul mondial , FMI , onu , etc , sunt d vina tradatorii de neam , acesti alesi ai neamului prost , care nu se mai satura de furat si au scos tara la mezat . Pe lucru de nimic s-au vandut fabrici si uzine , bogatiile solului si subsolului , statiuni balneoclimaterice si baze de tratament , care zac in paragina , patrimoniul CAP-urilor si IAS-urilor , cu sute de hectare de pamant , etc . Aceasta distrugere a faost facuta , de alesii neamului , pe bani multi , favand din tara noastra , cu o industrie avansata , la fal si agricultura , facand din ea , o tara consumatoare , pentru ca produsele europene , necesitau o piata de desfacere , iar guvernantii nostrii , au fost momoti cu bani de catre diferite agenturi straine , rusesti , chinezesti , unguresti , etc . Sper ca odata cu inscaunarea neamtului , in fruntea statului , sa se schimbe si atitudinea poporului care sa stie ce vrea si ce sa la ceara guvernantilor si parlamentului , alesi platiti de popor , ca atare trebuie sa faca treaba pentru popor , nu pentru ei , de aceia trebuiesc urmariti in permanenta , daca se achia de sarcinile , pentru care au fost investiti si platiti . Trebuie sa facem legile in asa fel ca periodic , alesii neamului sa dea socoteala , periodic , ce a facut in parlament , guvern etc. , iar daca nu a facut nimic , sa i se ia indemnizatiile primite si sa fie exclusi . Este prea mult , nu este ,si totul depinde de noi , sa iesim din somnul ratiunii.