Zeci de clujeni au fost în această seară în „audiență” la Regele Matia Corvin. Întrebările către „Regele Matia” şi calul său din Piaţa Unirii au curs în limba română, engleză şi apoi numai în maghiară. Care e culoarea prefarată a calului, cum se simt regele şi calul său în centrul orașulu sau ce părere au despre statuia lui Avram Iancu, au fost câteva dintre întrebări.

IMG025

Ungurii s-au lăudat că statuia lui Matei Corvin ridicată în 1902 este mai frumoasă ca cea a lui Avram Iancu ridicată de Funar în 1993 spre indignarea câtorva români prezenţi.

IMG024

Calmi și răbdători, că doar stau în centrul Clujului de atâta timp, regele și calul său au răspuns rând pe rând prin interpret întrebărilor curioşilor în limba maghiară spre disperarea trecătorilor care nu cunoşteau această limbă ne-oficială în România.

IMG023

Intrarea pe culoarul spre „audienţa regală” dinspre statuia lui Matei Corvin din Piaţa Unirii era flancată de tineri maghiari îmbrăcaţi paramilitar, pe cap cu bască de guerilleros, după modelul Gărzilor Maghiare interzise în Ungaria, dar tolerate în centrul municipiului Cluj-Napoca.

IMG022

Manifestarea „Audienţă la Regele Matia” a fost organizată de o asociaţă subordonată organizaţiei radicale maghiare EMI. La ceremonie a participat şi viceprimarul UDMR, tânăra d-nă Anna Horvath.

NapocaNews