În perioada 10 Februarie – 3 Martie a.c. (3 săptamani) au fost sustrase un numar de 22 capace de cămin (de pe reţelele de apă şi canalizare) de pe un număr de 9 străzi din Cluj-Napoca, de ex Str.Caracal nr.4 (2 buc), Str.Nicolae Bălcescu nr.13 si 21 (2 buc), Str.Inău nr.14, 16, 18, 24 (4 buc) etc.

“Deşi Compania de Apă Someş suferă prin aceste acţiuni şi pagube materiale (costul unui ansablu capac-ramă variind între 300 şi 550 lei noi, la care se adaugă timpul şi manopera angajaţilor), preocuparea noastră se îndreaptă în primul rând către potenţialul pericol la adresa publicului, siguranţei cetăţenilor şi traficului rutier. Subliniem faptul că în particular în aceasta perioadă când noaptea e lunga, lipsa capacelor din trotuar sau carosabil prezintă un pericol major prin posibilitatea accidentării clujenilor care pleacă dimineaţa la serviciu sau circulă seara/noaptea sau prin posibilitatea accidentării autovehiculelor în cazul capacelor furate de pe carosabil”, spun reprezentanţii companiei.

De asemenea, în condiţiile în care tot mai multe cămine de pe reţelele de apă şi de canalizare au fost înlocuite de Compania de Apă Someş cu modele noi din material compozit (care nu prezintă interes nefiind metalice), se constată începând cu 2013 o practică nouă, de spargere a plăcilor de beton în care sunt încastrate capacele căminelor în vederea sustragerii armăturii de metal din plăci.

Compania de Apă Someş reaminteşte pe această cale asociaţiilor/ omitetelor de locatari/proprietari, că administrarea căminelor de vizitare situate pe reţelele interioare, inclusiv a capacelor, cade în sarcina lor, multe cazuri de sustrageri a capacelor de canal având loc pe aceste porţiuni.

Sesizarea situaţiilor de capace de cămin dispărute aparţinand sistemului public de alimentare cu apă sau de canalizare, defecte sau lipsă, poate fi făcută telefonic la Dispeceratul CAS S.A., 24 de ore pe zi, la numerele 0264-59.63.02 sau 0264-375.149. O sesizare scrisă în acest sens este de asemenea posibil de făcut la adresa: Bd. 21 Decembrie 1989 nr.79, Cluj-Napoca sau pe email la adresa cassa@casomes.ro.