Acordul politic încheiat între UDMR şi PSD-PC-UNPR pentru guvernare încalcă Constituţia României, fiind propusă federalizarea ţării după criterii „istorice” deşi „istoric” românii au fost discriminaţi în cel mai cumplit mod, în special în Transilvania. Le amintim totuşi guvernanţilor că din punct de vedere istoric a existat şi România Mare, iar prin încheierea unui asemenea protocol se obligă inclusiv să recupereze teritoriile româneşti din perioada 1920 – 1940.

Considerăm că un asemenea acord este periculos mai ales în contextul crizei din Ucraina, prin faptul că se creează presiune asupra vecinilor României, aflaţi în relaţii tensionate cu Rusia.

„Refuzul celor de la PSD de a-şi asuma prin răspundere prevederile protocolului politic nu este altceva decât fuga de răspundere pentru că social-democraţii ştiu că şi-au asumat proiecte care încalcă clar Constituţia. Practic, PSD acceptă şi doreşte să federalizeze ţara. Refuzul de a include toate prevederile acordului politic în proiectul de guvernare nu era frica unei moţiuni de cenzură, pentru că şi-au asigurat majoritatea politică, însă PSD nu doreşte să fie asociat cu UDMR pentru a nu pierde voturile din Ardeal. Dacă îşi asumă programul nou de guvernare, îl putem ataca la Curtea Constituţională. Protocolul încheiat între PSD şi UDMR prevede clar că reorganizarea administrativ-teritorială se va face şi în funcţie de istoria diferitelor zone chiar dac este un criteriu greşit, românii fiind discriminaţi în trecut. Proiectul USL de revizuire a Constituţiei a fost respins inclusiv pe motiv că nu se poate recunoaşte împărţirea istorică a zonelor. Este un element neconstituţional”, a declarat, astăzi, vicepreşedintele PDL, Alin Tişe.

La articolul 2, litera b, protocolul PSD-UDMR prevede reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară la nivel judeţean şi local, precum şi a cetăţenilor de altă etnie, acolo unde maghiarii sunt majoritari. „Adică românii sunt de altă etnie decât etnia maghiară, adică în primării şi consilii judeţene, în Harghita şi Covasna, vor fi doar 5% dintre funcţionari cetăţeni de etnie românească, în România, iar restul de 95% să fie maghiari? Se încalcă printr-o asemenea prevedere caracterul naţional unitar al României. Numai în statele federale există aşa ceva, este împotriva Constituţiei. Nimeni nu poate accepta o federalizare a ţării de dragul ciolanului”, a adăugat Alin Tişe.

Articolul 2 din acordul PSD-UDMR, prevede înfinţarea unei linii maghiare universitare separate deşi potrivit Constituţiei învăţământul public se desfăşoară în limba română, iar în condiţiile legii se poate desfăşura într-o limbă de circulaţie internaţională.