Un raport întocmit de organizaţia Amnesty International, privind situaţia din Cisiordania, arată că anul trecut au fost omorâţi mai mulţi palestinieni decât în 2012 şi 2011 la un loc. ONG-ul a acuzat forţele israeliene că au folosit ofensiva în exces, făcându-le vinovate de „crime împotriva umanităţii” şi „încălcarea legislaţiei internaţionale” din cauză că „nu au arătat respect faţă de vieţile omeneşti”.

Trupele israeliene au ucis zeci de civili palestinieni din Cisiordania în ultimii trei ani, dând dovadă de „lipsă de respect faţă de vieţile omeneşti”, potrivit studiului întocmit de organizaţia pentru drepturile omului Amnesty Internaţional, citat de postul Al Jazera pe pagina sa online.
Raportul, publicat miercuri, documentează uciderea a 45 de palestinieni şi vătămarea altor sute de civili din Cisiordania care „nu păreau a reprezenta o ameninţare directă şi imediată” pentru trupele israeliene mobilizate în regiune.

ONG-ul a acuzat Israelul de „crime împotriva umanităţii” şi de „încălcări grave ale legislaţiei internaţionale”, menţionând dovezi potrivit cărora unele victime au fost ucise intenţionat.

Încă de la ocuparea Cisiordaniei, a Ierusalimului de Est şi a Gazei, începând cu 1967, „autorităţile israeliene au eşuat în a realiza investigaţii independente, în conformitate cu standardele internaţionale, privitor la crimele menţionate”, notează Amnesty International.
Demersul ONG-ului are scopul de a determina Israelul să lanseze „anchete independente, imparţiale şi transparente” ale tuturor uciderilor şi vătămărilor civililor palestinieni din vina trupelor israeliene şi de a convinde SUA, UE şi restul comunităţii internaţionale să întrerupă furnizarea de arme şi muniţie către Israel.

Autorităţile israeliene răspuns acuzaţiilor lansate de Amnesty Internaţional spunând că studiul ONG-ul nu a luat în considerare creşterea numărului atacurilor împotriva trupelor sale, fenomen resimţit în special în ultimul an. „În timpul anului trecut, 132 de israelieni au fost răniţi”, reprezentând un număr „aproape dublu faţă de anul anterior”, se arată în comunicatul emis de armata israeliană, citat de Al Jazeera.

„Mai mult de 5.000 de atacuri cu pietre au avut loc” şi „66 de atacuri teroriste”, continuă reprezentanţii Forţelor de Apărare israeliene.

Sursa: Front Press