Adolescentul care a primit mai multe ameninţări pe reţeaua de socializare Facebook, după ce a postat o fotografie în care avea tricolorul la gât, a depus marţi dimineaţă o plângere penală la sediul poliţiei municipiului Sfântu Gheorghe.

Adolescentul, însoţit de un adult din familia sa, a depus o plângere penală împotriva unor autori necunoscuţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare, a declarat pentru gândul purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna, Nicoleta Marin, care a precizat că, în continuare, vor fi efectuate cercetări pentru identificarea autorilor şi luarea de măsuri.

Potrivit unor surse din cadrul poliţiei, adolescentul ar fi cerut şi protecţia poliţiei

Pe 15 martie, Cosmin C., a postat pe Facebook o fotografie în care apare cu steagul naţional la gât, iar în plan depărtat pot fi văzuţi maghiarii care sărbătoareau Ziua Maghiarilor şi care aveau steaguri ale Ungariei şi steaguri secuieşti, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

Cum îşi explică băiatul gestul: „M-am săturat de situaţia asta, mă simt străin”

Până acum, fotografia a strâns aproape 900 de comentarii, în unele dintre ele băiatul fiind criticat vehement pentru gestul său şi ameninţat cu bătaia şi chiar cu moartea.

Unul dintre comentarii, postat de Czine Hunor, este: „În locul tău nu aş mai ieşi pe stradă”, iar în altul, David Laszlo scrie: „Cred că meriţi o bătaie mare”. Un alt etnic maghiar, Deak Attila, spune: „Cred că va trebui să mergi să te distrezi de-acum în Braşov şi în Voineşti”, în timp ce Sanci Kanyo scrie: „Nu-l omorâţi, vin acasă şi vreau şi eu să-i dau”.

Adolescentul explică ulterior, în comentarii, gestul său. „Pot să îşi arate iubirea faţă de ţară, dar ei vor autonomie, ne vor pământul, acolo e linişte, aici e un punct fierbine (aşa îl simt eu), ne vor pământul, atât timp cât eu de 1 Decembrie am fost înjurat şi huiduit…no offense, dacă ei nu oferă respect…nici eu nu le ofer, m-am săturat de situaţia asta, mă simt străin”, comentează Cosmin C. Pe de altă parte, adolescentul este lăudat de către români pentru gestul său, iar printre susţinătorii acestuia se numără şi Sabina, eleva din oraşul Covasna care anul trecut, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, a mers la şcoală cu o bentiţă tricoloră.

„Sunt alături de tine, Cosmin, şi te susţin pentru că am trecut şi eu prin asta..să nu-ţi fie teamă. Gestul tău este unul de normalitate totală şi nu are nevoie de vreo justificare! Bravo!”, scrie Sabina.

Anul trecut, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câţiva elevi români de la Liceul „Korosi Csoma Sandor” au mers la şcoală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiţă tricoloră şi a cărei fotografie a fost postată pe o reţea de socializare, susţinea că ar fi primit ameninţări.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna afirma atunci că situaţia creată la Liceul „Korosi Csoma Sandor” din oraşul Covasna a fost una singulară şi că orice persoană are dreptul de a-şi manifesta convingerile şi prin purtarea unor însemne naţionale.

Adrian Popescu este senior reporter al Ziarului Gândul.info

 

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,