„Prin persoana Arhiepiscopului lor major, Sviatoslav Shevchuk, și, de asemenea, a Arhiepiscopului emerit Lioubomir Housar, uniatii au adoptat o poziție clară inca de la începutul conflictului civil din Ucraina, care a ajuns, din păcate, la dimensiunea unei confruntări armate sângeroase”, a declarat șeful Departamentului pentru Afaceri Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk (foto), în cadrul programului „Biserica și lumea”, pentru postul rusesc de televiziune „Rossia 24”.

Conform spuselor acestuia, uniații „nu doar ca luptă pentru integrarea europeană, ci chiar au cerut țărilor occidentale sa intervina în situația din Ucraina”.

S-a ajuns pana in punctul in care „Arhiepiscopul Sviatoslav Șevciuc s-a deplasat in Statele Unite ale Americii, impreuna cu pseudo-Patriarhul Filaret Denisenko (schismatic – vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), pentru a face o vizită comună in birourile Departamentului de Stat și a cere intervenția Statelor Unite în afacerile din Ucraina”, a spus Mitropolitul.

Între timp, a continuat el, Biserica Ortodoxă Ucraineană (canonica) a luat o poziție conform careia, in Biserica ar trebui sa existe loc pentru oamenii din cele mai diverse convingeri politice, cu excepția celor care sunt în mod deschis radicali și șovini: „Biserica Ortodoxă canonică salută intreaga lume. Ea nu se deplaseaza de o parte sau de alta a baricadelor. Ea ii unește pe toți, iar atunci când este necesar, se interpune între combatanți, cum a fost cazul călugărilor care și-au riscat viața și sănătatea lor, și acționeaza in scopul prevenirii vărsarii de sânge între cele două părți implicate în conflict” (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), a spus ierarhul.

El a mai declarat ca uniatismul (greco-catolici), ca „proiect special al Bisericii Catolice, a fost întotdeauna perceput într-o forma foarte negativa de către ortodocși, pentru că, în esență, uniatii sunt oameni care poartă vesminte ortodoxe, respecta riturile ortodoxe, dar sunt catolici”. Din cuvintele Mitropolitului Ilarion, acest statut original le conferă o marjă de manevră chiar si fata de Vatican.

„Astfel, de exemplu, s-a întâmplat să vorbesc cu oameni extrem de influenti din Vatican, privind poziția greco-catolicilor, așa cum am menționat mai sus. I-am întrebat, cum este posibil ca Biserica Greco-Catolica sa fie solidara în acest moment cu schismaticii, sa desfasoare împreună acțiuni, slujbe de mijlocire și de călătorie? Mi s-a spus acest lucru: ei sunt autonomi în Vatican, noi nu ii putem controla”, a relatat Mitropolitul, adăugând că, în același timp, Vaticanul nu considera posibil sa se disocieze de actele uniaților.

Evocand începutul dialogului intre Biserica recunoscuta canonic si celelalte forme ecleziastice non-canonice din Ucraina, Mitropolitul și-a exprimat speranta ca acest dialog sa prezinte unele perspective.

Sursa: Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe