Investiţiile nete în economie au scăzut anul trecut cu 9,3% faţă de anul 2012, la 67,8 mld. lei, majoritatea fiind realizate în industrie, comerţ şi servicii, potrivit informaţiilor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Investiţiile în industrie şi comerţ/servicii au cumulat împreună aproape 80% din total, cele din construcţii au avut o pondere de 13,7% urmate, la distanţă de nouă procente, de investiţiile în sectorul agricol. Investiţiile din comerţ şi servicii includ atât comerţul cu ridicata, cât şi cel cu amănuntul, dar şi servicii precum repararea autovehiculelor.

Analizând pe structură, investiţiile nete în economie includ lucrările de construcţii, achiziţia de utilaje, mijloace de transport şi alte cheltuieli.

Investiţiile în lucrări de construcţii noi au fost într-o uşoară scădere faţă de 2012, însumând 31,9 mld. lei, urmate de investiţiile în utilaje şi mijloace de transport, şi ele în scădere la 28,7 mld. lei (42,4% din total).

În ultimul trimestru de anul trecut investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 15,4% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012. Un declin important, de 30,3%, a fost înregistrat pe componenta utilajelor, în timp ce investiţi­ile în lucrările de construcţii noi au scăzut cu 7,5%, conform datelor INS.

Investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).

Volumul investiţiilor nete nu cuprinde însă valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe din ţară şi din import care au mai fost înregistrate ca mijloace fixe la alte unităţi din ţară, valoarea aporturilor, sumele acordate în avans terţilor, precum şi contravaloarea cumpărărilor de obiective în curs de execuţie, inclusiv de natura lucrărilor geologice (considerându-se investiţii doar sumele cheltuite ulterior cumpărării lor, pentru continuarea procesului de investiţii).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.03.2014