Rusia trebuie să realizeze un control mai strict al celor care deţin dublă cetăţenie şi asupra ONG-urilor care acţionează ca „agenţi străini”, pentru a-şi proteja cetăţenii de tendinţe precum cele care au dus la „revoluţia” din Ucraina, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin.

„Referitor la revoluţiile colorate (numele dat de Rusia schimbărilor de putere şi considerate de ea ca fiind orchestrate de Occident), inclusiv la ultimele evenimente din Ucraina, este clar că noi trebuie să le analizăm pentru a ne proteja cetăţenii de acţiunile ultraşilor, de elementele teroriste şi de oamenii cu opinii extremiste”, a declarat Putin, citat de RIA Novosti.

Rusia a acuzat statele occidentale că ar fi susţinut ceea ce ea consideră „o lovitură de stat” în Ucraina şi de a fi cauţionat acţiunile extremiştilor ultranaţionaliţti la Kiev.

„Nu trebuie să cădem în nicio euforie şi să creăm condiţii care să fie inacceptabile pentru societatea civilă şi apărarea drepturilor, a adăugat el.

De asemenea, Putin a declarat că trebuie revizuită legea privind organizaţiile neguvernamentale, adoptată în 2012 după revenirea sa la Kremlin, care obligă ONG-urile care beneficiază de finanţări străine şi care au activitate politică să se înregistreze ca fiind „agenţi străini”.

Preşedintele rus a aprobat ideea parlamentarului Andrei Klişas de a introduce sancţiuni penale împotriva cetăţenilor ruşi care deţin paşapoarte nedeclarate ale altor state.

„Trebuie şi avem dreptul de a şti cine trăieşte în Rusia şi ce face”, a declarat Putin, adăugând că trebuie să existe „o responsabilitate” pentru cei care ascund dubla cetăţenie, dar că aceasta nu trebuie să fie „excesivă”.

Sursa: Mediafax