Un baraj al separatiștilor a fost incendiat și focuri de armă au fost trase la intrarea în Slaviansk, bastion al insurgenților din estul Ucrainei unde militanții proruși vorbeau de un asalt ucrainean, conform unui jurnalist AFP prezent la fața locului, transmite AGERPRES.

Militanții proruși au spus că ei au incendiat barajul, bătând în retragere, în timp ce un elicopter survola zona. Un membru al forțelor proruse a afirmat că a văzut mai multe vehicule blindate ușoare ucrainene de cealaltă parte a barajului.

Potrivit AFP și Reuters, cinci blindate ușoare ale armatei ucrainene au forțat barajul separatiștilor în nordul orașului Slaviansk.

Anterior, personalul civil din primărie ‘a primit ordinul de a evacua clădirea’, a declarat Stela Koroșeva, purtătoarea de cuvânt a liderului separatist local Viaceslav Ponomarev. Ea a adăugat că ‘bărbații înarmați care asigură apărarea primăriei rămân pe poziții’.

Potrivit Ministerului Ucrainean de Interne, citat de Russia Today, cel puţin cinci militanţi pro-ruşi din Slaviansk au fost ucişi în schimburile de focuri. Un poliţist a fost rănit. Baricadele ridicate de separatişti au fost distruse.

Russia Today citează locuitori din Slaviansk care au scris pe Twitter că forţele separatiste au dat foc la anvelope şi încearcă să oprească înaintarea infanteriei ucrainene. Poliţia anunţă la megafoane ca urmează să înceapă o operaţiune armată. Locuitorii sunt rugaţi să rămâna în case, grădiniţele şi şcolile sunt închise. Singurele magazine deschise sunt cele care vând apă şi alimente de bază.

Unul dintre liderii separatiştilor din oraş a declarat pentru Interfax că o persoană a murit în urma schimburilor de focuri, iar o alta este ranită, informatii ce intra in contradictie cu cea raportat de Ministerul de Interne de la Kiev. Tot acesta spune că nu mai poate lua legătura pe mobil cu oamenii săi de pe baricade, pentru că, probabil, releele GSM au fost sabotate de forţele Kievului.

NapocaNews