Silvio Berlusconi a comis sâmbătă o nouă gafă, afirmând că, „pentru germani, lagărele de concentrare nu au existat niciodată”, într-un atac la adresa socialistului Martin Schulz, ţinta sa preferată, un candidat la preşedinţia Comisiei Europene (CE).

Fostul şef al Guvernului italian invoca, în faţa susţinătorilor săi, o scenă petrecută în 2003, când a fost contestat în Parlamentul European (PE), unde, ca răspuns, l-a sfătuit pe Schulz, la acea vreme eurodeputat, să-şi ia un rol de „kapo” (gardian-şef) în filme despre lagăre de concentrare naziste.

„Nu voiam să-l insult, dar acest lucru a provocat scandal, pentru că, pentru germani, lagărele de concentrare nu au existat niciodată. Cele de la Katin (un lagăr sovietic în care au fost masacraţi mii de polonezi) da, dar (lagărele) germane nu”, a spus Berlusconi.

„Există acest domn care se numeşte Schulz, căruia i-am făcut în mod involuntar o campanie extraordinară, un domn care nu-l simpatizează nici pe Berlusconi şi nici Italia. A vota stânga, înseamnă a vota pentru el”, a declarat Berlusconi.

Afirmaţiile sale au fost denunţate imediat de către preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PSE) Serghei Stanişev, care le-a catalogat drept „demne de dispreţ”.

El i-a îndemnat atât pe liderii Partidului Popular European (PPE), din care face parte Forza Italia, formaţiunea de centru-dreapta a lui Berlusconi, cât şi pe candidatul formaţiunii la preşedinţia CE Jean-Claude Juncker să condamne aceste declaraţii.

„Aceste comentarii sunt o insultă la dresa întregului popor german, nu doar a lui Martin Schulz. Este totodată o tentativă cinică de distragere (a atenţiei alegătorilor) de la adevăratele probleme, şi anume necesitatea creării a şi mai multe locuri de muncă şi creşterii (economice) a Europei”, a adăugat el.

Declaraţiile lui Berlusconi au fost taxate ca o gafă de presa italiană şi mediile politice. David Sassoli, şeful delegaţiei Partidului Democrat (centru-stânga) în PE, le-a pus pe seama „unui nivel ridicat al alcoolemiei”.

„În urma unor declaraţii atât de delirante, cum vor proceda deputaţii Forza Italia să fie primiţi în PE şi să lucreze cu reprezentanţii Germaniei democratice, născute din cenuşa lagărelor de concentrare naziste?”, s-a întrebat el.

Consilierul şi strategul politic al fostului Il Cavaliere, Giovanni Toti, a replicat că „orice ocazie este bună pentru a-l ataca pe Silvio Berlusconi”. „Mi se pare prea puţin corect să transformi o analiză istorică a preşedintelui (Forza Italia) Berlusconi, în cadrul unui raţionament complex, şi să o instrumentalizezi în scopuri strict electorale”, a spus el.

Sursa: Mediafax