Luni a avut loc la Palatul Cotroceni o ceremonie oficială prilejuită de împlinirea a 10 ani de când România face parte din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi la care au participat cei trei preşedinţi ai ţării de după 1989 (Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu).

Discursurile festive, în binecunoscutul limbaj de lemn, au reuşit însă să adoarmă asistenţa, Ion Iliescu fiind surprins aţipind în timp ce actualul şef al statului aducea omagii mai marilor alianţei militare.

Basescu, Ponta si Cuza

Premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu au fost prezenţi la evenimentul de la Palatul Cotroceni, deşi fuseseră invitaţi.
„Eu cred că ar trebui să aniverseze cei care au un merit în intrarea noastră în NATO – preşedintele Constantinescu, preşedintele Iliescu, primul-ministru Adrian Năstase. Ei sunt cei care ne-au adus în NATO ca să tragă o petrecere astăzi preşedintele Băsescu, care nu a avut nicio legătură cu NATO. El e cu petrecerile de după”, a afirmat premierul Victor Ponta.

 
Câteva ore mai târziu, a venit și replica președintelui României. „Dacă am pleca pe logica lui Victor Ponta, doar participanţii la eveniment să aibă dreptul de a fi prezenţi la o astfel de ceremonie, mă întreb ce caută la Ziua Unirii, că doar nu l-am văzut în suita lui Cuza. Deşi poate în modul de a-şi gestiona cariera, poate a luat un act al Unirii şi a pus şi el de un plagiat, acolo, a pus şi el o semnătură pe actul Unirii şi atunci se consideră îndreptăţit să meargă la Iaşi, la Ziua Unirii. Are fracturi de logică, este evident”, a spus Băsescu.
În cei 10 ani de apartenenţă NATO, aproximativ 40.000 de militari români s-au aflat în diferite misiuni în Balcani, Afganistan, Irak sau nordul Africii. În această decadă 26 de români au murit în misiuni şi 140 au fost răniţi. Recent, sublocotenentul post-mortem Claudiu Constantin Vulpoiu a fost ucis în Afganistan şi alţi 5 camarazi de arme răniţi, într-un atac sinucigaş.

Sursa: FrontPress.ro