Justiţia decorată de Ambasada SUA şi lăudată de vicepreşedintele american Joe Biden, care le-a sugerat, în timpul vizitei recente din România, judecătorilor români să aibă curaj,  a hotărât vineri dizolvarea TPT. Naţionaliştii români preocupaţi să se lupte cu „tancurile ruseşti” şi „fantomele trecutului” riscă acum să fie dizolvaţi la presiunile oficialităţilor SUA. Vă prezentăm declaraţiile conducerii TPT la aflarea hotărârii, primul partid care a primit o sentinţă de dizolvare într-un stat democratic aliat cu SUA, NATO şi membru UE:

„După aproape un an de proces, instanţa Tribunalului Bucureşti a decis dizolvarea Partidului “Totul pentru Ţară” pentru neîndeplinirea obiectivelor, în conformitate cu art.46-48 din Legea Partidelor Politice nr. 14/2003. Decizia nu este definitivă şi va fi atacată la Curtea de Apel. Până la o decizie definitivă a Curţii de Apel, TPT îşi continuă în mod normal activitatea, conform prevederilor legale.

Sentinţa este un prilej de reflexie şi rememorare asupra desfăşurării acestui proces. Însăşi durata acestei acţiuni de dizolvare o face atipică şi arată că avem de a face cu un caz special.

Este unicul caz din România de după 1989, şi de altfel şi din întreaga Europă, în care parchetul a deschis împotriva unui partid acţiuni de dizolvare în fiecare an electoral, intimidând militanţii săi şi împiedicându-i să participe normal la alegeri, pentru ca apoi să i se reproşeze neîndeplinirea condiţiilor – şi aşa discutabile – prevăzute de Legea partidelor politice.

Ieşirea procurorului la ultima şedinţă publică, atunci când, într-un acces de nervi, a făcut referiri la originile istorice ale TPT, este o reflectare a resentimentelor cadrelor Ministerului Public în raport cu acest partid istoric.

Un lucru nu înţeleg cei care şi-au făcut un scop în viaţă din desfiinţarea Partidului “Totul pentru Ţară”. Poţi dizolva pe cale juridică un partid politic. Dar nu poţi desfiinţa o stare de spirit, o comunitate de oameni uniţi în jurul unui ideal. Mai cu seamă un ideal pecetluit cu sângele a mii de martiri care l-au mărturisit.

Partidul “Totul pentru Ţară” a fost reînfiinţat în 1993, ca expresie a voinţei liderilor legionari din ţară, supravieţuitori ai prigoanei comuniste, având inclusiv avizul Comandantului Horia Sima. Existenţa comunităţii legionarilor şi a urmaşilor acestora nu putea fi contestată nici măcar de neocomuniştii care păstraseră puterea după decembrie 1989. După cum nu puteau ignora dreptul la asociere şi liberă exprimare a acestei comunităţi. Aşa a reapărut Partidul “Totul pentru Ţară”, numit o lungă perioadă – din rigori impuse de autorităţile criptocomuniste – Partidul “Pentru Patrie”.

Dizolvarea acestei formule juridice nu va însemna însă dizolvarea comunităţii legionare, care s-a perpetuat la nivelul unor noi generaţii, în ciuda celor care i-au dorit sfârşitul.

Partidul “Totul pentru Ţară” nu este un partid ca oricare altul. Aşa se explică permanenţa sa timp de 2 decenii în viaţa publică românească, în ciuda dificultăilor materiale în care a supravieţuit, fără finanţări din fonduri publice, fără ocuparea de funcţii în Parlament. Sacrificiile personale ale membrilor săi au reprezentat baza de existenţă a acestui partid.

Structurile sale centrale şi teritoriale nu vor dispărea nici măcar dacă partidul va fi dizolvat, deoarece ele constituie comunităţi de ideal şi faptă. Este o realitate spirituală, pe care nici o lege pământească nu o poate desfiinţa.

Istoria postdecembristă a României va trebui să consemneze tenacitatea, consecvenţa, moderaţia şi legalitatea cu care veteranii Mişcării Legionare şi mai tinerii lor continuatori au reuşit, după 60 de ani de propagandă mincinoasă împotriva lor, să impună în societatea românească realitatea existenţei lor şi să determine statul român să legalizeze formula politică şi juridică sub care doctrina lor a fost consacrată în interbelic: Partidul “Totul pentru Ţară”. Nu a fost vorba de o aventură a unor visători, nici vreo întreprindere ridicolă de epigonism lipsit de baze legale. Ci a fost vorba de o recunoaştere la nivel instituţional a acestei realităţi istorice şi spirituale.

Oricum, indiferent de rezultatul final al acestui proces, Partidul “Totul pentru Ţară” rămâne o instituţie de referinţă pentru istoria comunităţii legionare din România de după 1989, iar cei ce vor dori să cunoască linia Mişcării Legionare vor trebui să se adreseze acolo unde se află rădăcinile sale legitime.
În anii 1930, au fost dizolvate nu mai puţin de 3 din formulele juridice întreprinse de Corneliu Codreanu pentru a asigura suportul juridic şi organizatoric al mişcării legionare. De fiecare dată, o altă formulă o înlocuia pe cea dizolvată. Ceea ce se întâmplă astăzi nu este aşadar ceva nou.

Indiferent de titulatură, personalitate juridică sau statut, acești oameni vor merge înainte, hotărâți, în mersul lor, îndeplinindu-şi menirea de a aduce un climat de moralitate în viaţa publică românească, de a ieşi din tiparul materialist şi mediocru al majorităţii formaţiunilor politice şi de a se pune în continuare în slujba neamului românesc.

PARTIDUL “TOTUL PENTRU ŢARĂ”

Preşedinte: Coriolan BACIU
Preşedinte executiv: Florin DOBRESCU
Secretar general: Alexandru ONOFREI”