Casa Albă şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu armele sofisticate deţinute de rebelii proruşi din estul Ucrainei, după ce un elicopter cu 12 militari ucraineni la bord a fost doborât joi de insurgenţi.

„Suntem îngrijoraţi de violenţele care continuă în estul Ucrainei, de informaţii despre faptul că separatiştii au doborât un elicopter militar ucrainean”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului american, Jay Carney.

„Încă nu putem confirma amănunte legate de aceste informaţii, dar suntem preocupaţi de faptul că separatiştii continuă să aibă acces la arme sofisticate şi la asistenţă externă”, a adăugat Carney, într-o conferinţă de presă, sugerând că Moscova furnizează arme rebelilor.

Rusia a dezminţit deja aceste acuzaţii.

Un elicopter de tip Mi-8 ucrainean a fost ţinta unei rachete sol-aer portabile de provenienţă rusă în apropierea bastionului prorus Slaviansk, a afirmat preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov.

De asemenea, Carney a făcut apel la eliberarea celor patru observatori OSCE capturaţi de separatişti din oraşul Slaviansk.

„Este inacceptabil ca observatorii să fie reţinuţi, trebuie eliberaţi imediat. Cerem Rusiei să-şi folosească influenţa asupra acestor grupări pentru ca acestea să-i elibereze pe observatori, să renunţe la arme şi să participe la procesul politic”, a insistat purtătorul de cuvânt american.

Sursa: Mediafax