11 soldați ucraineni de origină română din regiunea Cernăuți au decedat în luptele cu separatiștii pro-ruși din Donbass, estul Ucrainei. Cernăuți este capitala istorică a Bucovinei de nord răpită de Ucraina, ca stat moștenitor al URSS, în 1940.

Autoritățile de la Kiev trimit în prima linie soldați ucraineni în termen de origine română din Cernăuți ca să lupte cu separatiștii pro-ruși din Donețk și Lughansk. Românii, care își satisfac stagiul militar obligatoriu,  sunt trimiși în prima linie să lupte împotriva forțelor de auto-apărare ruse, pentru ca să fie protejați etnicii ucraineni  înrolați  în armată.

Minoritatea română din Bucovina de nord este nemulțumită de politica militară a Kievului, care trimite la moarte tineri români să lupte împotriva rușilor pentru o cauză care nu e lor, ci doar în interesul Ucrainei.

Deși informate de asociațiile românești din Ucraina, autoritățile de la București tac complice, ca să nu supere conducerea de la Kiev aliată cu SUA.

Zilele trecute au sosit 11 coșciuge cu tineri militari ucraineni de origină română în regiunea Cernăuți, care au fost date familiilor spre înmormântare. Tensiunea și disperarea românilor minoritari din Ucraina e la cote ridicate, fără să fie sprijiniți de România și ignorați de presa din țara mamă.

NapocaNews