Chiar daca te-ai obisnuit sa-l ai in bucatarie, patrunjelul este si o planta vindecatoare. Folosit in mancaruri sau in salate, fiind un aliat de nadejde al oricarei gospodine, patrunjelul poate fi utilizat insa si in scop medicinal. Acesta este bogat in provitamina A, in vitamina C (are de trei ori mai multa vitamina C decat lamaia), fier, potasiu, iar principalele sale ingrediente active sunt uleiurile volatile si apiolul.

Pe langa faptul ca vitaminele A si C stimuleaza imunitatea, s-a constatat ca durerile si umflaturile provocate de luxatii pot fi alinate cu cataplasme cu patrunjel. De asemenea, patrunjelul ajuta digestia si stimuleaza tractul gastrointestinal.

Luteolina gasita in patrunjel este unul din cei mai puternici antiinflamatori naturali, ceea ce confera patrunjelului un rol important in prevenirea artritelor, osteoartritelor si afectiunilor articulare.

Patrunjelul este foarte indicat in caz de anemie feripriva datorita continutului sau bogat in fier. Dupa cum se stie, fierul este mai bine asimilat de organism in prezenta vitaminei C, care la el se gaseste din belsug.

Ceaiul de patrunjel, un remediu neasteptat

Ceaiul de patrunjel iti poate fi de folos in eliminarea pietrelor la rinichi si impiedica formarea nisipului la rinichi. De asemenea, stimuleaza producerea de saliva si suc gastric, crescand in acest fel apetitul.

Reteta de ceai de patrunjel

Toarna o cana de apa clocotita peste doua lingurite de frunze sau de radacina de patrunjel pisat, lasa la infuzat 10-15 minute, apoi strecoara. Bea acest ceai de patrunjel inainte de masa, cate o cana de trei ori pe zi.

Sursa: Mami.ro