Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) isi exprima public indignarea fata de prevederile Ordinului de Urgenta nr . 49/2014 ce modifica Legea Educatiei Nationale emis de Guvernul Ponta in urma cu trei zile, prevederi ce macelaresc orice sansa a studentilor de a beneficia de un sistem de invatamant superior de calitate.

Analizand prevederile legate de invatamantul superior din OUG, ANOSR constata ca:

1. Universitatile devin mosii unde rectorii si membrii senatului universitar pot ramane in functie pe viata
Daca pana acum o persoana putea fi in functia de rector maxim 8 ani, noul OUG modifica aceasta limitare la maxim 2 mandate succesive complete. Cu alte cuvinte, rectorii vor putea sa isi dea demisia cu cateva zile inaintea finalizarii celui de-al doilea mandat, dupa care vor putea candida din nou sau, daca vor o vacanta de 4 ani, vor putea folosi modelul Putin pentru a reveni in functia de rector (situatii care s-au intamplat deja in trecut). Mai mult decat atat, cadrele didactice vor putea sa isi rezerve pe viata scaunele de senatori universitari, transformandu-se in adevarati mosieri care controleaza si monopolizeaza puterea din universitate.

2. Incompatibilitatea rector-parlamentar ramane istorie, dand unda verde politicului in universitati
Chiar daca primul pas spre eliminarea incompatibilitatii intre functia de rector si membru al Parlamentului a fost facut prin intermediul OUG 92/2012 care a abrogat articolul care prevedea ca persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita concomitent si functia de rector, Guvernul Ponta face acum miscarea decisiva de eliminare a incompatibilitatilor. Astfel, avand in vedere ca textul Constitutiei prevede ca functia de parlamentar e incompatibila cu functia publica de autoritate, OUG-ul nu mai lasa loc niciunei interpretari care sa sugereze incompatibilitatea intre functia de rector si parlamentar, specificand ca functiile de conducere din universitate nu sunt functii publice de autoritate. Prin urmare, politicul se intoarce glorios in universitati, aducand cu el lupte politice care vor prima interesului de dezvoltare reala a universitatilor.

3. Vom avea doctoranzi care fac cercetare ”de acasa”
Prevederile OUG-ului dau inca o lovitura calitatii si credibilitatii studiilor doctorale, reintroducand doctoratul la forma ”cu frecventa redusa”. In contextul numeroaselor scandaluri din ultimii ani legate de modul de organizare a studiilor doctorale, Guvernul pluseaza si da acum posibilitatea obtinerii titlului de doctor si celor care vor face cercetare ”de acasa”, fara sa fie indrumati real si constant de conducatori de doctorat. Vom asista asadar la un ”boom” al numarului de doctori, doctori care in realitate nu au cercetat nimic pe toata perioada studiilor.

4. Universitatile particulare se vor transforma in afaceri profitabile pentru persoane fizice si vor functiona dupa reglementari care nu tin cont de lege
OUG-ul da posibilitatea oricarei persoane fizice de a infiinta o universitate particulara. Legea prevede ca „in caz de desfiintare, dizolvare sau lichidare, patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare revine fondatorilor“, ceea ce inseamna ca orice persoana fizica poate infiinta o universitate particulara, dupa care o poate desfiinta insusindu-si patrimoniul dobandit din taxele studentilor pentru care nu a platit impozit sau TVA, deoarece universitatile sunt institutii non-profit. Afacerea devine si mai profitabila in contextul in care OUG-ul prevede ca universitatile particulare stabilesc singure structura, atributiile, durata mandatelor sau alte considerente legate de statutul acestora, fara sa mai fie obligate sa respecte prevederile legii in acest sens. Practic, acest lucru va duce la o scadere dramatica a calitatii sistemului de invatamant particular, creand adevarate fabrici de diplome care pot functiona dupa propriile reguli.

5. Universitatile vor putea inmatricula cu 10% mai mult studenti decat le permit resursele pe care le au la dispozitie
In contextul in care Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior stabileste periodic capacitatea de scolarizare pentru programele de studii ale universitatilor in urma unor vizite de evaluare, urmarind indicatori ca numarul de cadre didactice sau existenta unei baze materiale adecvate studiului, Guvernul da posibilitatea universitatilor sa inmatriculeze cu 10% mai multi studenti fata de cati ar putea scolariza la un nivel calitativ raportat la resursele pe care le are. Mai mult, va da posibilitatea Ministerului sa redistribuie preferential bani si locuri pentru universitati, in functie de afinitati sau prietenii.

6. Cadrele didactice care ajung la varsta pensionarii vor putea candida in continuare pentru functii de conducere sau vor putea conduce doctorate
Cadrele didactice titulare care depasesc varsta pensionarii si pentru care senatul decide pastrarea calitatii de titular, vor beneficia de toate drepturile calitatii de cadru didactic titular, incluzand aici dreptul de a candida pentru functii de conducere sau dreptul de conduce doctorate. Astfel, vom avea persoane care se vor inscauna la conducerea universitatii pana la adanci batraneti, fara sa accepte ideea renuntarii la putere pentru generatii mai tinere.

ANOSR a cerut azi o intalnire oficiala cu reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale pentru a prezenta pozitia studentilor fata de modificarile aduse de OUG. Data fiind iresponsabilitatea de care a dat dovada, afrontul adus calitatii si relevantei sistemului de invatamant superior romanesc, precum si tratarea fara respect si cu ignoranta a studentilor, ANOSR cere public DEMISIA Ministrului delegat pentru Invatamant Superior Mihnea Costoiu, ca principal responsabil pentru situatia actuala a educatiei superioare din Romania!

”Desi Guvernul, impreuna cu Ministrul Educatiei si cel al Invatamantului Superior promoveaza dialogul social, mentionand inclusiv in comunicatele de presa consultarile cu studentii, acestea NU se intampla pe tema modificarilor legislative, ci pe propuneri concrete ale studentilor care nu sunt luate niciodata in considerare. A uitat sa ne consulte la fiecare Ordonanta de Urgenta publicata in ultimii doi ani si ne-am convins ca Ministrul nu are nicio urma de respect pentru studenti. Mai mult, prevederile acestui OUG certifica faptul ca invatamantul superior romanesc nu are niciun viitor daca nu vor exista schimbari urgente in fruntea celor responsabili de soarta educatiei din Romania. Este ultima oara cand acceptam bataia de joc a Ministrului la adresa studentilor si a invatamantului superior si, in urma consultarii organizatiilor studentesti din teritoriu, cerem Guvernului demiterea urgenta din functie a Ministrului Mihnea Costoiu si luarea de masuri pentru eliminarea abuzurilor permise de OUG. In contextul actual, singura solutie pe care Guvernul ne-o da de a beneficia de un sistem de educatie de calitate, performant, fara abuzuri si in care studentii sunt parteneri reali ai procesului educational este emigrarea. Ne poate insoti si domnul Costoiu, poate asa are timp sa isi finalizeze alaturi de noi si studiile de doctorat” – Mihai Dragos, Presedinte ANOSR

Mihai Dragos – Presedinte ANOSR