Comisia Europeană propune dublarea contingentelor de export fără taxe vamale pe piaţa europeană pentru mere, prune şi struguri de masa din Republica Moldova, a declarat, luni, comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

Anunţul CE vine în urma deciziei Federaţiei Ruse de a înceta importul de fructe şi legume din Republica Moldova, scrie Mediafax.

În cadrul Preferinţelor Comerciale Autonome, Republicii Moldova îi vor fi acordate contingente de export suplimentare, fără taxe vamale, pentru mere, prune şi struguri de masă, de două ori mai mari decât cotele negociate în cadrul Acordului de Liber Schimb Cuprinzător şi Aprofundat (DCFTA)”, a declarat Dacian Cioloş, precizând că măsura va fi valabilă până la sfârşitul anului 2015.

„Aceste măsuri concrete şi foarte rapide luate de Comisia Europeană – cu implicarea directă a comisarilor europeni pentru Comerţ, Karel de Gucht şi pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Stefan Füle – sunt dovada solidarităţii noastre cu producătorii moldoveni afectaţi de deciziile de limitare a comerţului pe una dintre pieţele lor tradiţionale. Sper că aceste măsuri vor da producătorilor moldoveni sprijinul de care au nevoie în această perioadă dificilă pentru a creşte exporturile către Uniunea Europeană, dar şi pentru a-şi diversifica pieţele de export”, a mai declarat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.