Vineri, 1 august 2014, creștinii ortodocși intră în Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sfintei Mării, așa cum mai este numit în popor, care se termină în data de 15 august, cu praznicul Adormirii Maicii Domnului. În această perioadă de două săptămâni, în biserici și mănăstiri se oficiază Paraclisul Maicii Domnului, în fiecare seară. Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în toate parohiile Arhiepiscopiei Clujului, pe lângă Paraclis vor fi ținute obișnuitele cateheze, întocmite de biroul de catehizare al Eparhiei. În acest post, catehezele fac referire la cele 10 porunci date de Dumnezeu lui Moise, pe Muntele Sinai.

„Moise a fost ales de Bunul Dumnezeu pentru a i se preda poruncile. Aceste legi, cunoscute drept cele 10 porunci, sau Decalogul, conțin soluția unei vieți în pace cu Dumnezeu și bucurie cu oamenii. Desigur, numai ele, luate separat, sunt incomplete fără Legea Iubirii, dar, înainte de a vorbi despre Legea lui Hristos, cred că se cade să vorbim despre ceea ce a respectat și împlinit Mântuitorul, legea lui Moise. Prin urmare, catehezele din acest post, sunt în număr de 12. Ele debutează cu Poruncă și libertate, continuă cu Moise și primirea legii, respectiv, cele 10 porunci, luate în parte”, a explicat inspectorul pentru catehizare al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Liviu Vidican- Manci.

Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Clujului a pregatit un set de cateheze model care pot fi gasite pe site-ul Mitropoliei Clujului, la adresa: http://mitropolia-clujului.ro/.

Alexandra Andereș, Sursa: Radio Renașterea