Un consul onorific lituanian din oraşul ucrainean Lugansk a fost răpit şi asasinat de insurgenţi proruşi, acuză Guvernul Lituaniei, citat de AFP.

„Am aflat cu profundă tristeţe că domnul Mikola Zeleneţ, consulul onorific lituanian din Lugansk, a fost răpit şi asasinat de terorişti”, afirmă Linas Linkevicius, ministrul lituanian de Externe, aflat în vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

Ministerul lituanian al Afacerilor Externe anunță „cu tristețe profundă” moartea consulului onorific lituanian al Ucrainei în domeniul Luhansk, se precizează pe site.

Mykola Zelenec, care are cetățenie ucraineană, a fost „răpit cu câteva zile în urmă de teroriști înarmați, dus într-o locație necunoscută și împușcat”. MAE lituanian condamnă această crimă și așteaptă pedepsirea celor vinovați.

Dalia Grybauskaite, președintele Lituaniei, și-a exprimat regretul și a transmis condoleanțe familiei.

Andrei Ţărnea, directorul executiv al Institutului Aspen, a precizat că funcția de consul nu fac parte din categoria diplomaților.

„Sunt cetăţeni ai ţărilor de reşedinţă care capătă un statut semi-oficial, cu competenţe în regim consular de afacere. Faptele nu sunt mai puţin grave”, a precizat Andrei Țărnea.

NapocaNews