În mod normal numai citirea unui astfel de titlu de articol ar trebui să ridice niște întrebări oricărui cetățean care a votat la ultimele alegeri locale din România. Să detaliez însă. Vicepremierul Liviu Dragnea a venit cu ideea să nu mai conteze votul cetățenilor de cum doi ani pentru două săptămâni și să suspende o lege, printr-o Ordonanță de Urgență a cabinetului Ponta, pentru că așa se conduce țara care are 588 de parlamentari și în care voința electoratului este anulată după bunului plac al acestor conducători vremelnici.

Legea despre care este vorba este cea referitoare la traseismul politic iar suspendarea ei timp de doua săptămâni face ca un astfel de procedeu sa aibă precedent și să permită practic o reașezare a administrației locale după fiecare alegeri. Însă ar fi legalizarea unei practici de care societatea r omânească ar trebui să scape, nu este o practică ce ar trebui legiferată.
Vorbeam acum câteva luni cu niște jurnaliști francezi despre traseismul politic la nivel de parlamentari și ei nu reușeau să înțeleagă cum mai poate fi votat un astfel de politician care azi candidează pe lista unui partid de stânga și după alegeri la un moment dat după o ceartă în partidul pe listele căruia a candidat se mută la un partid de dreapta de exemplu. Desigur că și pentru mine și prietenii cu care eram era destul de greu de explicat, cu atât mai mult era mai greu de explicat faptul ca astfel de practici există și mai grav sunt acceptate de către cetățeni sau acum și mai rău, legiferate.

Ordonanța se referă la posibilitatea ca aleșii locali să poată trece acum la orice partid vor dânșii, desigur înainte de alegeri, desigur către PSD că este partidul de guvernământ, pentru că ei sunt cei care distribuie fondurile către administrațiile locale și desigur că aleșii locali doresc fonduri către comunitate. Așadar iată o ordonanță țintită bine. Ca toate ordonanțele …

Se ridică mai multe întrebări acum : Ce face societatatea civilă în acest caz? Ce face Avocatul Poporului (Victor Ciorbea)? Ce face opoziția? De ce nu se schimbă Legea Electorală? Mai exista stat de drept în țara noastră? Și cea mai importantă întrebare : cât mai valorează votul meu când nu mai am niciun fel de control asupra lui?

Sursa: Buciumul