Cehia îşi rezervă dreptul de a face „obiecţii” în privinţa înăspririi sancţiunilor Uniunii Europene (UE) contra Rusiei, acuzată de intervenţie militară directă împotriva Ucrainei, a anunţat miercuri premierul ceh, Bohuslav Sobotka.

„Ne-am dori o schimbare asupra condiţiilor de aplicare a sancţiunilor, deoarece ele perturbă (…) exporturile de echipamente mecanice cehe către Rusia”, a declarat Sobotka după o reuniune a Guvernului ceh.

„Negociatorii noştri la Bruxelles au primit acest mandat pentru negocierile de finalizare a sancţiunilor, care vor avea loc joi şi vineri” în capitala Belgiei, a spus el în cursul unei conferinţe de presă.

Obiecţiile Pragăi vizează bunurile de uz civil şi potenţial militar, a precizat ministrul social-democrat.

La rândul său, ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Jan Madlek, a anunţat miercuri că exporturile cehe de bunuri cu dublu uz către Rusia au atins 1,7 milioane de coroane (61 de milioane de euro) de la începutul anului.

Cu toate acestea, Guvernul ceh nu vrea să se îndepărteze de principalul curent politic al UE, potrivit lui Sobotka.

Negociatorii cehi vor respecta „abordarea unică a Uniunii Europene” în cursul negocierilor asupra formei finale, a subliniat premierul Cehiei.

Comisia Europeană le-a prezentat miercuri statelor membre UE propuneri pentru înăsprirea sancţiunilor impuse Rusiei.

Ele vor acoperi sectoarele vizate în primele măsuri adoptate de UE la sfârşitul lui iulie, potrivit purtătoarei de cuvânt a Comisiei, Pia Ahrenkilde-Hansen.

UE va decide reducerea accesului Rusiei la pieţele europene de capital, impunerea unui embargou asupra vânzărilor de arme, bunuri cu uz militar şi civil, şi o limitare a vânzărilor de tehnologii sensibile şi de echipamente pentru sectorul petrolier.

Sursa: Mediafax