Distribuie articolul

În data de 9 septembrie un grup de scriitori clujeni, format din Titina Nica Ţene, Ionuţ Ţene şi Al.Florin Ţene au plecat spre meleagurile natale, pentru a participa la două manifestări culturale în judeţul Vâlcea.

Cu această ocazie autorul romanului “Un ocean de deşert “, ca drept recunoştiinţă pentru bunicii Gheorghe şi Ana Roşianu şi unchiul său locotenent Victor Roşianu, mort în Munţii Tatra pentru elibererea Cehoslovaciei, personaje în romanul mai sus amintit, a ridicat un monument (construit de meşterul Nicu Ghiţescu-Sârbu ) în cimitirul comunei Roşiile din judeţul Vâlcea , lângă Biserica, cu rol de Mănăstire, monument istoric, construit în 1633.

Cu această ocazie în ziua de 10 septembrie, ora 10, a fost sfinţit monumental de către preotul Dan Băescu ( ridicat sub supravegherea prof. Ion Pârâianu, membru al Ligii Scriitorilor).

La această ceremonie religioasă au participat membrii familiei , Ţene şi Roşianu, săteni şi o parte din membrii Filialei Vâlcea ai Ligii Scriitorilor, printre care scriitorii Ilie Fârtat, Ion Pârâianu.Da la Drăgăşani au venit special pentru eveniment: Ionel Bolocan, Cristina Bolocan, Gabi şi Romică Bolocan.

După ceremonie, preotul a vorbit despre importanţa gestului scriitorului Al.Florin Ţene şi a soţiei sale, poeta Titina Nica Ţene, gest prin care arată care nu şi-a uitat înaintaşii, făcând un efort financiar substanţial, pentru a ridica acest monument, fiind un exemplu pentru comunitatea creştină care, din păcate, a uitat să se întoarcă la obârşia străbunilor pentru a le cinsti memoria.

În continuare Al.Florin Ţene a vorbit despre bunicii săi, personaje dramatice în romanul “ Un ocean de deşert,“ ce se constituie într-o frescă a societăţii româneşti dintr-un secol întunecat, carte care descrie răul în istorie, romanul fiind o pagină despre România în timpul ciumei roşii.
După creştineasca pomană, scriitorii prezenţi au dăruit cărţi Bibliotecii comunale.

A doua zi, la Drăgăşani, a avut loc o mică şedinţă cu scriitorii din localitate: Teodor Barbu, Marian Bărăscu, Emil Istocescu, profesorul şi compozitorul Ion Ciauşu, etc. unde s-au discutat probleme culturale din localitatea unde s-a născut Gib Mihăescu, cel care a înfiinţat la Cluj revista „Gândirea” împreună cu Cezar Petrescu, conturându-se, la propunerea scriitorului Marian Bărăscu, o manifestare de comemorare a autorului romanului”Rusoaica “, la sfârşitul lunii octombrie, cu participarea şi în organizarea preşedintelui naţional al Ligii Scriitorilor . Seara pe Terasa Bolocan a avut loc o serată literară.

A treia zi, grupul scriitorilor clujeni s-a deplasat la Mănăstirea Bistriţa din comuna Costeşti, ctitorie a boierilor Craioveşti la 1492-1494, distrusă din temelii de Mihnea Vodă, la 1509, şi reconstruită tot de boierii Craioveşti, unde Ionuţ Ţene, Dana Ţene, Titina Nica Ţene, Florin Ţene, de la DGI TV, cel care a filmat evenimentele, Laura Ţene şi Al.Florin Ţene cu cei trei nepoţi, au stat de vorbă cu măicuţele Mănăstirii, dăruindu-le cărţi şi interesându-se de viaţa monahală.

Acest periplu sentimental s-a încheiat la Mănăstirea Turnu, de pe marginea Oltului, la 2 km de Mănăstirea Cozia, nume dat de „Piscul lui Teofil“ aflat pe o stâncă, turn construit de legiunile romane din Castrul Arutela în secolul al II-lea, mănăstire ce a devenit din anul 2010 monument istoric.

Seara târziu Clujul, văzut de pe Feleac ca o salbă de briliante luminoase, ne-a cuprins cu liniştea lui relativă, semn de bun venit.

NapocaNews