În timpul vizitei sale la Washington, lui Piotr Poroşenko nu i s-a promis că va primi armament american. În replică, Kievul a vorbit despre propria armă nucleară.

Recent, ministrul ucrainean al Apărării, Valeri Gheletei, a declarat că Ucraina „este nevoită” să revizuiască statutul nenuclear dacă Occidentul nu va sprijini eforturile de „protejare de Rusia”. La rândul său, partidul Svoboda a înregistrat în această vară în Rada Supremă un proiect de lege care prevede că Ucraina poate deveni putere nucleară. Potrivit experţilor, Kievul şantajează Occidentul, încercând să obţină ajutor militar pentru operaţiunea din sud-estul ţării. Preţul Ucrainei nucleare este prea mare pentru Occident, consideră analistul militar Leonid Ivaşov.
„Pentru ca Ucraina să înceapă construirea bombei nucleare trebuie să anuleze o serie întreagă de acorduri internaţionale. Primul este Protocolul de la Lisabona, care a definit statutul Ucrainei, Kazahstanului şi Belarusului ca ţări nenucleare. Pe de altă parte, Ucraina se află în momentul de faţă într-o stare economico-financiară dezastruoasă. Iar pentru propriul potenţial nuclear trebuie construite noi uzine, trebuie desfăşurate studii etc. Ucraina nu are banii necesari. Dar americanii le-au permis să facă această declaraţie, poate chiar i-au încurajat s-o facă pentru a şantaja Europa, sperând că aceasta va deveni mai generoasă faţă de Kiev”.

Declaraţiile politicienilor ucraineni în legătură cu armele nucleare au un caracter neprofesional, consideră majoritatea analiştilor. Ucraina nu are capacităţile necesare pentru îmbogăţirea uraniului şi nu are reactoare capabile să producă plutoniul pentru arme. În pofida potenţialului tehnico-ştiinţific al ţării, construirea armei nucleare presupune eforturi şi cheltuieli colosale, pe care Ucraina nu le poate suporta.

Poziţia comunităţii internaţionale în legătură cu neproliferarea armei nucleare a fost destul de consecventă în ultimii 20 de ani şi nu există motive pentru schimbarea ei. Atunci când ex-preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a vrut să creeze în ţară capacităţi de îmbogăţire a uraniului pentru producerea de combustibil nuclear pentru centralele nucleare, SUA s-au împotrivit imediat. Probabil aceeaşi reacţie o vom vedea şi de această dată.
„Oamenii serioşi din Occident înţeleg întreaga absurditate a acestei declaraţii, dar nu vor face de râs Kievul în public. Cel mai probabil, reacţia la declaraţia ministrului ucrainean al Apărării va fi neoficială, dar dură. În ceea ce priveşte intenţia este bine că ea s-a manifestat. Astfel va vedea întreaga lume gradul de iresponsabilitate a actualei conduceri de la Kiev”, consideră politologul Pavel Zolotariov.

NapocaNews