Ierarhi, teologi și oameni de cultură discută în intervalul 16-17 octombrie 2014 la Cluj-Napoca, despre opera Sfântului Dionisie Areopagitul. Dezbaterile au loc în cadrul unui congres organizat de Universitatea Babeș-Bolyai, Mitropolia Ortodoxă a Clujului și Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla. Comunicările au început în dimineața zilei de 16 octombrie, în Aula Magna a Universității, de pe str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1. La deschidere au luat cuvântul: rectorul Universității Babeș-Bolyai, acad. Ioan-Aurel Pop, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului și Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla.

În cuvântul inaugural, academicianul Ioan-Aurel Pop, le-a urat bun venit participanților la congres și a subliniat importanța punerii în dezbatere a autorului Dionisie Areopagitul și a scrierilor sale, pentru contextul cultural și social în care trăim, acestea fiind un reper în ceea ce ar trebui să însemne înțelegerea identității noastre creștine.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a subliniat importanța teologiei acestui mare Sfânt Părinte al Bisericii, identificat în persoana ucenicului Apostolului Pavel. Înaltpreasfinția Sa a subliniat de asemenea importanța spirituală a mesajului transmis de Sfântul Dionisie Areopagitul în scrierile sale, îndeosebi în teologia mistică.

Tot în deschiderea congresului a vorbit și Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla, iar apoi au urmat prezentări ale mai multor lucrări care au făcut referire la opera Sfântului Dionisie Areopagitul. Comunicările vor continua și vineri, 17 octombrie, în Aula „Regele Ferdinand” a Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Congresul „Sf. Dionisie Areopagitul- Izvoare, Context, Receptare” etse organizat cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte și Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran Militar de Malta. Alături de profesori și oameni de cultură din țară, la eveniment iau parte, cadre didactice ale Institutului Patristic Augustinianum din Roma și ale Universității Pontificale Gregoriane din Roma.

Alexandra Andereș, Sursa: Radio Renasterea