Monahul Paulin Clapon de la Mănăstirea Petru Vodă din judeţul Neamţ, în vârstă de 94 de ani, a fost decorat marţi de ofiţeri ai Ministerului Apărărăii Naţionale (MApN) pentru că în tinereţe a făcut parte din prima unitate de paraşutişti a Armatei Române, înfiinţată în 1941 de către mareşalul Ion Antonescu şi care a luptat în al Doilea Război Mondial contra bolşevismului.

După ce războiul s-a terminat, odată cu înfrângerea puterilor Axei, a fost închis de regimul comunist instaurat în România cu ajutorul tancurilor sovietice şi al trădării Occidentului. A stat după gratii 16 ani, până la emiterea decretului din 1964 privind eliberarea deţinuţilor politici.

Decorarea călugărului, sublocotenent în retragere, a avut loc după o slujbă oficiată de preoţii mănăstirii.

“În tinereţe, părintele Paulin a zburat cu aripi de metal pe înaltul ţării, ca să ofere acestei ţări linişte, pace, independenţă, ca oamenii să aibă parte de Sfânta Biserică, iar familiile să-şi împlinească idealul lor. Acum, părintele se află într-o altă armată – cea a lui Hristos, având chipul îngeresc, tot cu aripi, după rânduiala Sfinţilor Părinţi Vasile cel Mare, Teodosie cel Mare şi Pahomie“, a subliniat Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, citat de Ziarul Lumina.

245

Gheorghe (pe numele de botez) Clapon a fost tuns în monahism în 2005 de către părintele Justin Pârvu, cel care a fost, la rândul său, un neobosit militant naţionalist şi soldat în trupele de vânători de munte, Divizia a IV-a.

Acum, din cauza a trei atacuri cerebrale, părintele Paulin vorbeşte cu greutate, dar şi-a păstrat luciditatea, auzul şi văzul, simţuri care au rămas agere în ciuda vârstei înaintate.


422

“Comandantul Batalionul 630 Parașutiști, colonel Doru Tocilă împreună cu plutonierul-adjutant principal Cezar Iosub și plutonierul-adjutant Costel Stanciu, militar rănit în Afganistan, au oferit în numele camarazilor de armă veteranului de război o beretă bordo, o insignă de specialist de clasă în arma parașutism, emblema unității, o diplomă de excelență și o sticlă de vin spumos pe care era tipărită poza Smarandei Brăescu. Prin semne bătrânul a dat de înțeles că a cunoscut-o personal pe temerara parașutistă”, se arată într-un comunicat de presă al MApN.

Sursa: FrontPress.ro