Laura Codruța Kovesi a declarat într-un interviu acordat publicației franceze „L’Express” că există riscul ca independența instituției pe care o conduce să fie afectată odată cu schimbarea de putere de la Cotroceni.

Procurorul-șef al DNA spune însă că DNA are doi aliați de nădejde.

„Am fost numită de actualul președinte, la propunerea premierului. Dacă succesorii lor nu ne susțin în lupta anticorupție, totul va fi pierdut. Riscul există, într-adevăr, dar avem doi aliați de nădejde. Mai întâi, Uniunea Europeană, care joacă rolul unui gardian. În urmă cu câteva luni, a fost cât pe ce să fie votată o lege care ne-ar fi împiedicat să-i anchetăm pe deputați, senatori sau primari suspecți de fapte de corupșie. Grație Bruxelles-ului și diplomaților occidentali, această lege nu a trecut. Apoi, societatea civilă constituie cea mai bună protecție a noastră”, a declarat Kovesi.

Publicația franceză notează că nu trece o săptămână fără să izbucnească un nou scandal de corupție în România şi se întreabă dacă este un efect al primului tur al alegerilor prezidențiale sau o mișcare de profunzime, care corespunde unei adevărate bulversări a societății române?

“Poporul român aștepta asta de mai mulți ani. În sfârșit, statul se angajează în lupta împotriva corupției! O muncă dificilă: mai întâi trebui dovedit populației că justiția este, astăzi, independentă de cine e la putere. Acest lucru s-a făcut. Ministru sau simplu cetățean, toată lumea este astăzi tratată la fel. Și, mai important, sunt pronunțate pedepse cu închisoarea – până la zece ani, în cazul dosarelor cele mai grele. Când românii văd oameni politici în spatele gratiilor, ei spun că lucrurile se schimbă cu adevărat în țara lor. În consecință, peste 50 la sută din populație are încredere în noi, potrivit unui sondaj recent. Este încurajator”, a comentat Kovesi, în contextul în care, potrivit L’Express, miniștri, senatori, primari, deputați au ajuns pe mâna justiție, ceea ce pare începutul unei „mari curățenii”.

După explicaţiile de Kovesi, L’Express rezumă că în România, una dintre țările cele mai sărace și cele mai corupte ale Uniunii Europene, lucrurile se schimbă.

Titlul articolului este un citat din Laura Codruța Kovesi: „Astăzi, justiția română este independentă de cine e la putere”.