Este evident că masivitatea votului din Diaspora la alegerile prezidenţiale nu a fost luată ca un semnal serios de către guvernanţi şi parlamentul ţării. Coziile cu zeci de mii de români din faţa misiunilor diplomatice de pe cuprinsul Europei nu i-a impresionat pe aleşii noştri. Românii care nu au reuşit să voteze nu sunt consideraţi importanţi de către membrii Parlamentului României.

Camera Deputaţilor a respins, marţi, proiectul iniţiat de Eugen Tomac privind introducerea votului prin corespondenţă pentru alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, niciun deputat neluând cuvântul la acest proiect. Iniţiativa legislativă a fost respinsă cu 203 voturi, fiind înregistrate de asemenea 84 de abţineri şi 8 voturi împotrivă. Proiectul a fost iniţiat de deputaţii PMP Eugen Tomac, Mihaela Stoica, Valerian Vreme şi Clement Negruţ şi propune introducerea votului prin corespondenţă în cazul alegerilor parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare.

Mai mult, ignorând revoluţia prin vot din 16 noiembrie şi pe românii din străinătate, infatuat şi sigur pe sine, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a precizat “că votul prin corespondenţă pentru prezidenţiale va fi discutat peste cinci ani, când va fi viitorul scrutin, el arătând că în acest moment prioritară este elaborarea unei legi pentru alegerile parlamentare care să includă acest tip de vot.” Totul sună ca o amânare sine die a dorinţei de vot a românilor din Diaspora.

În acest sens, publicaţia Jurnalul Românesc din Austria se alătură demersului ziarului Gazeta Românească de la Roma în susţinerea campaniei “Votul prin corespondenţă e al nostru”, Considerăm ca şi colegii noştri din Italia că “revoltător este în opinia multora, faptul că NICIODATĂ comunitățile de români din afara ţării nu au fost consultate. O discuție pe această temă, a votului prin corespondență, ar fi trebuit să aibă și o consultare a românilor (interesați, să ne înțelegem!). Probabil susținerea noastră, a rdp-iștilor, ar fi grăbit și susținut aprobarea legii.”

6047-300x224

Jurnalul Românesc este de acord cu propunerea Gazetei Româneşti ca să se demareze “o campanie de discuții, denumintă Votul prin corespondență e al nostru, despre forma, modalitatea și modul de funcționare a legii votului prin corespondență sau a votului electronic și așteaptă păreri din partea dumneavoastră, a cititorilor interesați”. Se aşteaptă “propuneri și păreri din partea consilierilor români, asociațiilor și formațiunilor românești, filialelor partidelor din România, precum și din partea tuturor celor care nu doresc doar să critice, ci și să participe activ la această campanie.”

DSC_1365-366x480

Gazeta Românească din Italia va publica o rubrică specială cu părerile românilor despre dreptul la vot, lucru care va fi urmat şi de către Jurnalul Românesc din Austria. Aşteptăm părerea voastră! Români apăraţi-vă dreptul la vot, pentru care şi-au vărsat sângele românii la Revoluţia din Decembrie 1989.

Jurnalul Românesc este cel mai citit ziar al românilor din Austria şi are ca partener media site-ul NapocaNews.ro

NapocaNews