În ultima şedinţă a Guvernului Ponta 3 s-a adoptat în mare secret o hotărâre de guvern mai mult decât suspectă prin care executivul este posibil să fi acordat unele avantaje pentru Gazprom, companie pe care în declaraţii de presă o reneagă.

În şedinţa de guvern din 12 decembrie 2014 se aprobă o hotărîrea nr.1.109, prin care „Se aprobă Actul adiţional nr. 1 la Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul E X – 2 Tria, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi EAST WEST PETROLEUM CORP., aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2012”. De menţionat că această hotărîre de guvern nu apare pe site-ul Executivului nici în informarea de presă privind actele normative aflate pe agenda şedinţei de guvern şi nici ulterior în informarea de presă privind actele normative aprobate în şedinţă. Nici la conferinţa de presă susţinută ulterior, premierul Ponta nu a spus un cuvânt despre respectiva hotărîre. Totul s-a făcut „la secret” faţă de mass-media. Actul normativ nu a intrat în Monitorul Oficial imediat sau în următoarele două-trei zile, aşa cum se întâmplă de regulă cu ce se aprobă în şedinţele de guvern. Abia pe 22 decembrie hotărîrea de guvern 1.109 se publică în Monitorul Oficial nr.935. Actul normativ este semnat de premierul Victor Ponta, de ministrul economiei – Constantin Niţă, de ministrul delegat pentru energie – Răzvan-Eugen Nicolescu, de ministrul delegat pentru ape – Doina Pană şi de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) – Gheorghe Duţu. Ce este foarte interesant aici: s-a publicat actul normativ pe 22 decembrie, când între spaţiul mediatic era ocupat de instalarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni. Cu excepţia premierului, niciunul dintre miniştri co-semnatari NU mai era în garnitura cabinetului Ponta 4, care şi-a intrat în pâine pe 14 decembrie.

De ce a ascuns guvernul, adică Victor Ponta, adoptarea şi publicarea HG 1.109/2014? Răspunsul (pentru cunoscători) poate fi unul extrem de simplu: Victor Ponta (guvernul Ponta 3) este posibil să fi făcut un cadou celor de la … GAZPROM !! De ce spunem „cadou”? Pentru că de regulă, printr-un act adiţional la un contract de concesiune, partea care a primit ceva în concesiune câştigă ceva, obţine un avantaj suplimentar prin respectivul act adiţional. Ce, nu ştim, pentru că documentul este clasificat. De ce spunem GAZPROM? Pentru că East West Petroleum Corp compania care apare în HG 1.109/2014 nu mai este singurul concesionar al respectivului perimetru. East West Petroleum Corp s-a asociat cu Naftna Industrija Srbije (NIS), care este subsidiara din Serbia a celor de la Gazprom. De menţionat că East West Petroleum Corp şi-a păstrat 15% din afacere, în timp ce NIS are restul de 85%.

A face un (posibil) cadou celor de la GAZPROM pare, la prima vedere, ceva de neconceput dacă este vorba de Victor Ponta. Să ne aducem aminte de câteva declaraţii ale premierului: „I-am spus vicepreşedintelui Biden cum am reuşit practic să îi conving pe cei mai mulţi dintre cei cu care am discutat în România că Chevron e întotdeauna mai bine decât Gazprom” – 21 mai 2014; „Avem rezerve suficiente, dar este un bun prilej ca sa intelegem ca independenta noastra energetica, ca tara, mai pe romaneste sa nu mai depindem niciodata de Gazprom, este lucrul cel mai important” – 12 septembrie 2014 la Sibiu. Şi au mai fost şi alte declaraţii anti-GAZPROM ale premierului Ponta.