În timp ce Klaus Iohannis se relaxa la soare de Sfântul Nicolae în Palm Beach (USA) şi scria un viitor bestseller pentru a îşi rotunji veniturile la Gaudeamus, nici premierul Victor Ponta nu a stat degeaba, ci a propus un proiect de buget, de orientare socialistă. Citind cu atenţie proiectul de buget pe 2015 observăm o viziune socialistă în proiecţia de dezvoltare economică şi în propunerile pentru educaţie şi sănătate. Se vede că emulul lui Ion Ilici Iliescu nu a scăpat de obsesia egalizării veniturilor şi diminuării investiţiilor, în folosul alocării de resurse doar persoanelor defavorizate. În grila de salarizare la bugetari s-a ajuns ca un funcţionar, profesor sau un medic cu vechime să aibă salariu cât o femeie de serviciu de la o societate comercială sau de la universitate. A crescut din nou salariu minim ajungând aproape cât al unui angajat cu vechime. Pentru a stimula cererea, Guvernul a luat unele decizii care-i vor favoriza pe cei cu venituri mici: creşterea salariului minim pe economie la 975 de lei din 1 ianuarie şi la 1.050 de lei din 1 iulie; indexarea tuturor pensiilor cu 5%; creşterea îndemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 350 la 400 de lei; majorarea cu 16% a îndemnizaţiilor pentru persoane cu dizabilităţi; creşterea, cu 42 de lei pentru fiecare copil, a alocaţiei pentru susţinerea familiilor cu venituri pe membru de familie sub 530 de lei; creşterea alocaţiei de plasament la 600 de lei; majorarea salariilor personalului din sănătate şi asistenţă socială cu 100 de lei, din ianuarie 2015, exclusiv salariile celor care beneficiază de majorarea salariului minim; majorarea salariilor personalului didactic, cu 5% de la 1 martie şi cu încă 5% de la 1 septembrie 2015. La Sănătate încă nu s-a reuşit să se pună bugetul pe hârtie că nu sunt bani.
E o abordare tipic electorală de stânga, care promovează mediocritatea în defavorarea excelenţei. În legătură cu investiţiile proiectul de buget e apocaliptic. În 2014, Guvernul Ponta nu a reuşit să facă decât 44 KM de autostradă ca în vremurile întunecate ale lui Nicolae Văcăroiu. Şi investiţiile care se propun în 2015 se datorează creşterii deficitului de la 0,9% la 1.8%, adică creşterii îndatorării publice şi fondurilor europene. În schimb pentru educaţie şi sănătate alocările sunt cu mult sub media europeană de 6% din PIB. În legătură cu construcţia de autostrăzi, drumuri, baraje şi alte investiţii publice majore aducătoare de noi slujbe şi venituri la buget nu poate fi vorba. Guvernul Ponta merge pe o guvernare de avarie, fără o viziune economică, care nu va duce la o dezvoltare economică durabilă, ci la o mediocritate de tip socialist. Numărul locurilor de muncă este aşteptat să crească doar cu un modest 72.000, la 4,582 milioane, problema fiind că impozitul pe profit este şi el aşteptat să crească cu 5%, astfel că reducerea CAS nu se transferă, ci rămâne profit la companii. Disperat să facă rost de bani la buget, Victor Ponta a început să facă economii la DNA, tăind cu o sumă mare fondurile alocate pentru această instituţie care luptă împotriva corupţiei, poate astfel salvează ceva baroni de la PSD şi PNL de la închisoare. Ţara are nevoie de un buget care să stimuleze munca, investiţiile, educaţia, IMM-urile şi consumul, nu de o soluţie de tip socialist care nu duce decât spre falimentul economic al României.
Ionuţ Ţene
2 comentarii la “Propunerea de buget a Guvernului Ponta pe 2015: un proiect socialist”
Da, tara are nevoie de un buget care stimuleaza munca, investitiile, educatia, etc., dar, obligatoriu si "lupta anticoruptie". Daca DNA recupereaza 300 milioane de la hoti, merita buget de 50 si nu de 25 (sub control parlamentar). Nu am iesi in pierdere.
http://www.agerpres.ro/politica/2014/12/13/antal-arpad-daca-premierul-nu-isi-instruieste-prefectii-in-secuime-se-poate-intampla-ce-a-fost-la-targu-mures-in-90-14-08-46