Ca o continuare la interviul cu reprezentanții naționaliștilor ruși, aș vrea să reafirm absoluta necesitate a unui dialog între toate mișcările de dreapta din întreaga lume, de dragul căruia trebuie să depășim toate conflictele și prejudecățile istorice. Dialogurile dintre părți trebuie să pornească de la identificarea punctelor comune și evitarea punctelor care crează neînțelegeri. Nu pentru că am renunța la propriile idei sau am înceta să idealizăm anumite momente ale trecutului sau am fi uitat morții noștri. Nicidecum. Adevăratul naționalist făurește viitorul în numele celor din trecut. Nu uită, dar nici nu se lasă paralizat de un paseism bolnăvicios și plângăcios.

Morții cu morții și vii cu viii. Nu ne putem ascunde veșnic prin morminte, ascunzându-ne lașitatea în spatele morților și pretinselor „adevăruri istorice”. Trecutul nu poate fi schimbat, el rămâne ca o cicatrice pe sufletul colectiv. Cert este că în puterea noastră este doar schimbarea prezentului și viitorului. Cred că anume acest lucru așteptau cel mai mult premărgătorii noștri, nu parastase și ședințe comemorative.

Iată de ce este absolut vital ca forțele de dreapta să lase la o parte, pe plan secund, micile obsesii de ordin etnocentric și geografic, de dragul unor proiecte de care depinde viitorul fiecărui neam. Rușii și românii, românii și maghiarii trebuie să se așeze la o masă, la care să convină asupra unor chestiuni vitale ce țin de suveranitatea națională, de valorile tradiționale, de controlul asupra economiilor naționale. E posibil acest lucru? Eu cred că în România, Ungaria, Rusia mai există minți lucide, care sunt în stare să depășească anumite prejudecăți, semănate premeditat de dușmanii noștri comuni, construind punți pentru realizarea unor proiecte internaționale, în interesul fiecărei națiuni. Românii trebuie să fie deschiși spre dialog, precum și reprezentanții maghiarilor sau ucrainenilor, pentru că de acest dialog depinde viitorul nostru. Vom reuși să spargem tiparele, stratagemele inimacilor sau vom continua să existăm în calitate de vasali și servitori ale corporațiilor transnaționale? Desigur, stabilirea unor contacte cu cei pe care de-a lungul anilor i-am considerat dușmani de moarte e greu, dar nimic nu e simplu când vrei să realizezi lucruri mari.

Ce putem face acum la posibilitățile pe care le avem? Cât de mult suntem în stare să jertfim pentru a ieși din mocirla în care am fost băgați? Ne mulțumim cu situația de colonie africană sau încercăm să facem față tuturor provocărilor, renunțând la modul de gândire provincialist și mărunt etnocentric?

Iată de e o internațională de dreapta, conservatoare și tradiționalistă – o “Sfântă Alianță” este una absolut necesară, iar românii trebuie să-și aducă aportul, ca vrednici reprezentanți ai lui Eminescu, Crainic, Blaga, Eliade, Nae Ionescu, Codreanu etc.

Octavian Racu