Solicit Parlamentului deblocarea proiectului de lege privind moratoriul pentru amânarea executării silite a cetăţenilor persoane fizice din imobile cu destinaţie de locuinţă (http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=13037).

Acest proiect, pe care l-am depus în luna februarie 2013, a rămas blocat în Camera Deputaților din luna iunie 2013, deși reprezintă o soluție pentru toți cei care sunt în imposibilitatea de a-și plăti ratele și riscă să fie evacuați din locuințe.
În contextul crizei francului elvețian care va aduce în situația dramatică de executare silită un număr foarte mare de cetățeni români, această lege aduce o soluție nediscriminatorie față de toți cei care sunt în imposibilitatea de a-și achita datoriile, indiferent de moneda în care s-a luat creditul sau de natura datoriei.

Proiectul poate fi retrimis în discuția comisiei de buget-finanțe a Camerei Deputaților în vederea eventualelor amendamente prin care textul de lege să fie actualizat pentru a răspunde situației survenite între timp prin criza francului elvețian și astfel să devină o soluție de criză pentru toți cetățenii care se vor vedea în pragul executării silite a locuințelor în perioada următoare.
Proiectul prevede amânarea cu doi ani a executării silite a celor care se află în imposibilitatea de a-și achita ratele, timp în care să-și revină din punct de vedere financiar și să poată relua plata datoriilor.

Deputat Bogdan Diaconu
Președintele Partidului România Unită