Cu ocazia zilei de 24 Ianuarie, când românii sărbătoresc Mica Unire de la 1859, membrii și simpatizanții Platformei Unioniste “Acțiunea 2012” vor desfășura un tricolor imens peste Dâmbovița. Platforma Unionistă “Acțiunea 2012” va organiza sâmbătă, 24 ianuarie, un flash-mob inedit pentru a marca 156 de ani de la Unirea Principatelor Române. Astfel, aproximativ 100 de militanți unioniști se vor aduna la ora 14:00 la Podul de la Piața Națiunilor Unite, unde vor întinde un tricolor lat de 5 metri peste Dâmbovița.

De asemenea, sute de buchete de flori vor fi aruncate în apa râului ce străbate Bucureștiul, reconstituind astfel evenimentele de la începutul anilor 90, petrecute pe malurile Prutului. Rămas în conștiința naționlă sub denumirea de “Podul de Flori”, momentul reprezintă prima dată după cel de-al doilea război mondial, când frontiera româno-sovietică a putut fi traversată fără acte. Organizatorii flash-mobului de sâmbătă vor afișa și bannere cu mesaje prin care vor cere reunirea celor doua state românești. La acțiune sunt așteptati toți bucureștenii conștienți de importanța Micii Uniri și de necesitatea reîntregirii naționale. „Această acțiune reprezintă o provocare pentru noi, la care sperăm să se alăture cât mai mulți români. Noi organizăm în fiecare an ceva pe 24 ianuarie, pentru că nu putem rămâne indiferenți față de ceea ce reprezintă un prim pas în constituirea statului român modern. Sloganul nostru <> este la fel de actual ca în 1859, din acest motiv lucrăm zilnic la aducerea Basarabiei acasă”, a declarat Mihai Nicole, co-președinte al Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”.

Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire, a reprezentat o primă etapă importantă în procesul de înfăptuire a statului naţional unitar român. La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, iar la 24 ianuarie domnitor al Ţării Româneşti, act politic care a fundamentat înfăptuirea Unirii.