Începând de astăzi firmele de salubritate din Cluj nu mai au unde să stocheze deşeurle menajere. Groapa temporară de depozitare a deșeurilor menajere a fost închisă din cauza faptului că s-a depășit capacitatea legală de depozitare.

Pentru a nu risca amenzi din partea Gărzii de Mediu, Salprest Rampă a notificat Primăria Cluj-Napoca despre faptul că rampa de gunoi de la Pata Rât a fost închisă de luni seara, de la ora 20.00.

Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a ţinut ieri, pe această temă, o reuniune de urgenţă la care a fost prezent şi primarul Emil Boc.

Edilul a precizat ieri că bugetul local al Primăriei Cluj-Napoca stă sub povara deşeurilor, dacă autorităţile centrale nu vor fi îngăduitoare şi nu vor permite continuarea depozitării deşeurilor la rampa temporară.

Emil Boc a atras atenţia asupra faptului că rampa de la Pata Rât nu şi-ar fi depăşit capacitatea dacă localităţile din jurul municipiului Cluj-Napoca nu depozitau acolo deşeuri.

În cazul în care se continuă depozitarea deşeurilor la Pata Rât, România riscă să achite amenzi de peste 100.000 de euro zilnic de la Comisia Europeană.

Între timp se construieşte noul depozit ecologic de la Pata Rât, din fonduri europene, sub gestiunea Consiliului Judeţean Cluj, care ar trebui să fie finalizat în luna decembrie 2015. Proiectul a fost întârziat din cauza corupţiei.

UPDATE: Mai mulţi reprezentanţi ai Ministerului Mediului au sosit astăzi la Prefectura Cluj pentru a debloca situaţia. Aceştia susţin că Salprest şi Prmăria Cluj-Napoca au depozitat ilegal peste 172.000 tone de deşeuri pe rampa veche, care trebuia să fie închis, fapt pentru care Garda de Mediu a amendat cele două entităţi.

Totuşi, în timp ce Salprest depozita ilegal gunoaie pe vechea rampă, compania avea autorizat un depozit temporar, care mai poate stoca încă 46.000 tone de deşeuri, până în 15 iulie.

Toma Petcu, şeful Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului a precizat că până la acea dată Consiliul Judeţean Cluj poate să acceseze fonduri europene pentru amenajarea unei celule temporare de stocare în apropiere de viitorul Centru de Management al Deşeurilor, urmând ca după finalizarea construcţiei deşeurile depozitate pe celula temporară să fie distruse.