Procurorii DNA au efectuat, ieri, 146 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Arad, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea, la sediile unor companii din construcții și IT, printre care Erbaşu, UTI şi Strabag.

În urma acţiunii 33 de persoane au fost reținute fiind suspectate de evaziune fiscală de 30 de milioane de euro. Parchetul Tribunalului Capitalei a început încă din luna ianuarie urmărirea penală în acest dosar, faţă de 50 de persoane şi 116 firme suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Poliţiştii au ridicat documente de la firmele percheziţionate. De asemenea, au mai fost ridicate facturi fiscale, documente financiar-contabile, calculatoare, 250.000 de lei, un pistol cu gaze pentru care expirase autorizaţia, precum şi carduri bancare.

În atenţia anchetatorilor ar fi şi administratorii sau persoanele care controlează firmele vizate în anchetă. Potrivit Poliţiei Române, în dosar sunt vizaţi reprezentanţii a peste 200 de societăţi comerciale care, în perioada 2011-2014, ar fi creat circuite fictive pentru a nu plăti taxele şi impozitele datorate bugetului de stat.

Suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro, susţin anchetatorii. Sediul firmei Strabag a fost și el vizat de anchetatori. Firma a câştigat construcţia în concesiune a tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov.

Aceeaşi companie a construit pentru 5 milioane de euro un pasaj în Oradea şi a câștigat licitaţia de peste 650 de mii de euro pentru construirea clădirii laserului de la Măgurele. De asemenea, firma Strabag a câştigat licitaţia pentru construirea a două tronsoane din autostrada Câmpia Turzii-Ogra-Târgu Mureş pentru suma de 648 milioane de lei.

Paul Panait