Contestațiile candidaturilor au început să apară, miercuri, candidatul COPAC, Daniel Vasile, a fost arestat preventiv, după ce a luat mită de la o persoană amendată de CNCD ca să îi șteargă o amendă.

”APADOR-CH împreună cu Coaliția anti-discriminare și alte 17 organizații neguvernamentale au contestat astăzi trei dintre candidații la poziția de membru în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru motive ce țin de incompatibilitatea acestora cu poziția la care aspiră. Aceștia sunt: Vichi-Ștefania Stoican, din partea Partidului Național Liberal (PNL), care a fost contestată din cauza neprofesionalismului și a lipsei de experiență în domeniul combaterii discriminării și Ioan Țene și Mihai Tociu, ambii candidați independenți, din cauza discursului discriminator pe care l-au avut în repetate rânduri în spațiul public”, au anunțat organizațiile non-guvernamentale.

Coaliția Anti-discriminare a atras atenția că cele trei candidaturi nu respectă legea care reglementează candidaturile în Colegiul Director, respectiv ca activitatea lor în domeniul drepturilor omului și combaterii discriminării să fie cunoscută. Totodată, șase din cei nouă membri trebuie să aibă studii juridice.

În ceea ce privește candidatura Ștefaniei Stoican, Coaliția Anti-discriminare remarcă: ” candidata PNL este licențiată în științele comunicării şi a obținut de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” o diplomă de specializare în managementul afacerilor interne, ordine şi siguranța naţională. Cea mai mare parte a activității profesionale a doamnei Stoican s-a desfășurat în cadrul Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalațiilor de Ridicat. Doamna Stoican a avut și alte locuri de muncă de scurtă durată, în general în domeniul comunicării și relațiilor cu publicul”.

În legătură cu candidatura lui Ionuţ Ţene -, director editorial NapocaNews şi editorialist la Jurnalul Românesc din Viena -, organizațiile au citat dintr-unul din articolele sale din ziarul Națiunea, publicat în 6 ianuarie: „Fiinţial, românul e ortodox. nu poate fi pe deplin român dacă este catolic, penticostal, reformat sau de altă religie.” Țene a scris despre cultele protestante, numindu-le ”banda pocăiților” și și-a exprimat în numeroase rânduri admirația pentru mareșalul Ion Antonescu.

Mihai Ţociu, celălalt candidat independent la Colegiul Director, a scris,pe blogul său, că își dorește „relocarea țiganilor din întreaga Europă într-un stat asiatic” întrucât romii „nu sunt doriți de niciunul dintre statele europene”.

”Considerăm că, prin discursul său public, cu unele aspecte care pot fi interpretate ca având tentă antisemită sau de intoleranţă la adresa minorităţilor şi străinilor, cu referiri în exces la etnie, dl. Tociu Mihai face dovada unei activităţi (publicistice) din care rezultă idei şi convingeri contrare valorilor pe care ar trebui să le apere şi promoveze într-o autoritate publică pentru combaterea discriminării”, a arătat Coaliția Anti-discriminare.

NapocaNews