Distribuie articolul

Prozatorul Alexandru Vlad a murit, duminică dimineaţă, la vârsta de 64 de ani, din cauza unei forme severe de cancer, a declarat, pentru MEDIAFAX, Irina Petraş, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj.

Prozatorul şi traducătorul Alexandru Vlad s-a născut pe 31 iulie 1950, la Suceag. A absolvit Facultatea de filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în 1974.

Alexandru Vlad a publicat volumele „Aripa grifonului”, „Drumul spre Polul Sud”, „Frigul verii”, „Fals tratat de convieţuire: trei tablouri din secuime şi un malaxor”, în colaborare cu Daniel Vighi, András Visky, într-o versiune concepută şi editată de Marius Lazăr, „Sticla de lampă”,”Viaţa mea în slujba statului”, „Iarna, mai nepăsători ca vara”, „Curcubeul dublu”, „Măsline aproape gratis”, „Ploile amare”, „Cenuşă în buzunare”.

De asemenea, opera lui Alexandru Vlad se regăseşte în antologiile „Nuvela şi povestirea românească în deceniul opt”, „Chef cu femei urâte”, „Generaţia 80 în proza scurtă”, şi „Competiţia continuă”.

A realizat traduceri din Joseph Conrad, W.H. Hudson şi Vladimir Tismăneanu. O parte din cărţile prozatorului Alexandru Vlad au fost traduse în limba germană. De asemeneam el a primit premiul USR pentru debut în 1980, iar în 2011, a fost distins cu premiul Academiei Române. În 2004, Alexandru Vlad a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, iar în 2010, în grad de Ofiţer.