Astăzi a fost lansată la Târgul Gaudeamus, cartea de istorie a prorectorului UBB, istoricul Ioan Bolovan, numită „Primul Război Mondial şi realităţile demografice din Transilvania. Familie, moralitate şi raporturi de gen”. Volumul a fost publicat la Editura Şcoala Ardeleană.

Cartea a fost prezentată de acad. Ioan Aurel Pop, care a subliniat că autorul a evidenţiat rolul intelectualităţii române în înfăptuirea Marii Uniri de la 1918. Românii ardeleni au dorit unirea cu România, cei care s-au împotrivit au fost o minoritate nesemnificativă. Tânărul Alexandru Bogdan Bud a vorbit despre contextul istoriografic al apariţiei unei astfel de cărţi, care creionează o epocă de mari frământări naţionale.

Despre carte a mai vorbit şi Sebastian Vasile Dâncu, care a evidenţiat formarea sociologică a istoricului Ioan Bolovan, ce interpretează istoria şi într-o dimensiune cantitativă şi care a evidenţiat rolul familiei în sensibilitatea colectivă a războiului.

Istoricul Ioan Bolovan a arătat necesitate demersului istoriografic privind reevaluarea evenimentelor legate de primul război mondial din punct de vedere demografic, social şi naţional pentru istoria României.

La lansare a participat un public numeros şi istorici clujeni.

NapocaNews

DSC_2058