Mesajul de speranță absolută, exprimat prin ritm, verticalitate, devenire, Înviere, constituie substanța ideatică al celui mai recent ciclu din creația sculptorului clujean Liviu Mocan, „Scara lumii’’, ce va fi expus în luna aprilie la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Vernisajul va avea loc în data de 7 aprilie, ora 18.00, expoziția urmând a fi deschisă publicului până pe 26 aprilie A.D. 2015. Ciclul de lucrări dedicat Învierii lui Iisus Hristos cuprinde un număr de 26 de sculpturi metalice, traforate cu laser, de mari dimensiuni.

„Consider că noi, creștinii, nu am găsit un simbol care să exprime plenar revelația Hristică, sau, dacă l-am găsit, nu-l folosim pe cel care trebuie. Dogma crucii, a morții substituitoare a Mielului lui Dumnezeu pentru omenire, ne este prezentată cu detalii în Sfânta Scriptură, dar imaginea vizuală, forma crucii, nu ne este revelată, ci ni s-a dat să o căutăm.Constituie o căutare, căutarea mea, de a găsi noi simboluri vizuale care să exprime credința nu doar în moartea substituitoare a Mielului lui Dumnezeu, ci și în Învierea mântuitoare a lui Iisus Hristos. Nădăjduiesc să vă inspire, acum, în preajma Sfintelor Paște’’, explică sculptorul Liviu Mocan temeiul creării acestui ciclu.

foto 45454

„Scările propun permanenta înălțare, depășirea de sine, dar nu oricum, ci pe calea virtuții, conform tradiției creștine, prin trecere din treaptă în treaptă, spre mai sus, spre tot mai sus’’, arată și Lucian Nastasă-Kovacs, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în introducerea catalogului expoziției. Atinse, sculpturile lui Liviu Mocan emit sunete armonioase, motiv pentru care Cristian BenceMuk, lector la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a compus o lucrare special pentru aceste “instrumente-sculpturi”.

Intitulată “Scara / flashmob pentru 5 percuționiști și sculpturi metalice de Liviu Mocan”, compoziţia a fost prezentată în primă audiție luni, 6 aprilie, de la ora 15.00, în interpretarea percuționiștilor Călin Lup, David Mocan, Paul Balotă, Patricia Stroia și Kinda Csilla, sub bagheta dirijorală a lui Cristian Bence-Muk. Reprezentația a avut loc pe Bulevardul Eroilor, în spaţiul din apropierea Monumentului Memorandiştilor. După audiţie, clujenii prezenți au putut improviza, la rândul lor, pe sculpturile-instrumente.

Compoziția va putea fi audiată și la vernisaj și va fi difuzată pe întreaga durată a expoziţiei în cadrul unei instalații audio. De asemenea, cei care vizitează expoziția vor putea interacționa cu artistul și cu lucrările expuse, experimentând cu sunete și culori, în cadrul unor întâlniri şi dialoguri ale sculptorului cu vizitatorii, inclusiv cu clasele de elevi care vor veni la expoziţie.

Mai mult de atât, clujenii vor putea alege dintre două grupuri statuare pe cel pe care-l doresc amplasat în Parcul Central în perioada Zilelor Clujului (22 mai – 22 iunie 2015). Această acțiune va avea și o componentă de vot în online și este realizată în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca.

Totodată, în data de 15 aprilie, va avea loc o lansare de carte referitoare la creaţia artistului Liviu Mocan.

NapocaNews