Cu siguranţă 7 mai 2015 este ziua care va intra în istoria oraşului Huedin. Joi au avut loc o serie de activităţi care au marcat cea de-a doua ediţie a “Zilei Comunităţii Evreiesti din Huedin”. Acest eveniment comemorativ a reunit peste 45 de evrei sosiţi din Israel, SUA, Anglia şi Franţa pentru a aduce un omagiu acelora care au facut parte din comunitatea Huedinului. Alături de reprezentanţii oficiali ai oraşului şi numeroşi invitaţi, a fost prezent şi un reprezentant al Shem Olam – Institutul pentru Educație, Documentare și Cercetare „Credința&Holocaustul” din Israel.

Huedinul a fost un oraş înfloritorla începutul secolului al XX lea, iar evreii reprezentau în jur de 22,5% din populaţia totală.

Într-o perioadă cumplită marcată de intrarea în vigoare a Diktatului de la Viena, trupele horthyste maghiare au devastat comunitaţi întregi de evrei din Transilvania de Nord-Vest. Pentru evreii din Huedin ziua de 3 mai 1944 a fost o zi nefastă. În jur de 1200 de evrei au fost îmbarcaţi în 6 camioane, unii peste alţii, au fost duşi la Cluj în ghetoul din Iris şi apoi transportaţi cu trenurile la Auschwitz-Birkenau către lagărele de muncă forţată. Doar 100 dintre ei s-au mai întors din lagăre.

“Marcarea acestui moment comemorativ, reprezintă un simbol al asumării de către societatea românească a tragediei şi suferinţei prin care au trecut evreii, darsi o modalitate prin care dorim să păstram mereuvie memoria victimelor pentru ca drama acestora să nu se mai repete vreodată. Eforturile nostre se îndreaptă către copiii noştri care trebuie educaţi în spiritul cunoaşterii Holocaustului, a respingerii acţiunilor antisemite”, a declarat Marius Farcaş, iniţiatorul şi organizatorul acestui proiect.

Ziua Comunităţii Evreieşti din Huedin a debutat la ora 10.30 în Cimitirul Evreiesc din Huedin cu o ceremonie tradiţională evreiască în prezenţa invitaţilor, a Excelenţei Sale Rabinul Comunităţilor Evreieşti din România, Rafael Shaffer care a rostit o binecuvântare în memoria celor care nu au supravieţuit. Pe monumentul ridicat în cinstea lor va rămâne scris textul din cartealui Iov 16- 18: “Pământule nu ascunde sângele meu”.

Cu începere de la ora 12.00 Casa de Cultură a oraşului a găzduit şi un simpozion pe tema Holocaustului evreiesc din Huedin care a fost moderat de către Thea Haimovitz – prezentator Radio Shalom şi organizator al Festivalului de Film Evreiesc.

Mărturiile tragice ale celor care au reuşit să părăsească infernul de la Auschwitz-Birkenau au fost înregistrate într-o serie de interviuri care au fost difuzate în timpul evenimentului.

Evenimentul a fost marcat şi de expunerea unor lucrări de desen realizate de către copiii din Huedin, de prezentarea unor fotografii ale familiilor deportate sub titlul „Albume de vieți inexistente”, precum și de lansarea cărții „Holocaustul evreilor din Transilvania de Nord – 70 de ani” (coautor Marius Farkaș), apărută sub egida Academiei Române.

Copiii din Huedin alături de profesorii lor, invitaţi de onoare şi alţi participanţi la eveniment şi-au exprimat solidaritatea cu supravieţuitorii tragicelor evenimente din timpul celui de-al doilea război mondial.

Orgnizatorii evenimentului, Loja “Anima Templi” – MLNIR, şi-au propus să redea comunitaţii oraşului Huedin o parte semnificativă din istoria sa, făcând în primul rând cunoscut generaţiilor viitoare adevărul istoric privind atrocităţile comise de către regimul horthyst împotriva evreilor din această zonă.

Andrei Ionescu