Distribuie articolul

După ce Klaus Iohannis a acordat un interviu presei germane, în care şi-a prezentat poziţia faţă de temele sensibile de la Bucureşti, fostul reşedinte Traian Băsescu a apreciat ca „inadmisibil” că succesorul său de la Cotroceni să vorbească „în presa germană mai mult decât vorbeşte prin presa românească”. De asemenea, fostul preşedinte a comentat că Iohannis greşeşte, ferindu-se să intervină public în dezbaterea temelor importante de actualitate, precizând că acesta confundă România cu Germania.

„Este inadmisibil ca preşedintele Românei să vorbească în Germania, prin presa germană, mai mult decât vorbeşte prin presa românească. Nu aş vrea să ajungem la situaţia în care Germania îl are oricum pe Donald Tusk ca servitor acolo, preşedinte al Consiliului European, să mai creeze şi un preşedinte al României care să fie copilul de mingi al Germaniei. Vreau să cred ca este doar o întâmplare faptul că ne vorbeşte Iohannis în limba germană”, a declarat Băsescu, într-o intervenţie la B1.

De asemenea, fostul preşedinte a comentat că Iohannis greşeşte, ferindu-se să intervină public în dezbaterea temelor importante de actualitate, precizând că acesta confundă România cu Germania.

”Preşedintele Iohannis greseşte. El se fereşte să semene cu abordările pe care le-am avut eu. Adică ieşiri frecvente în care exprimam puncte de vedere cu privire la ceea ce se întâmplă în spaţiul politic. Greşeşte pentru că România nu e Germania. Dânsul aici face confuzia. Acolo lucrurile sunt aşezate, suntem în altă lume. Punctele de vedere ale preşedintelui trebuie exprimate de câte ori este nevoie, pe cât posibil în limba română. Dacă o să ne oblige, mă rog, o să învăţăm şi limba germană, dacă devine limbă obligatorie sau limbă oficială în România. Dar deocamdată preşedintele României vorbeşte în limba română, pentru români. Dacă nu e jignitor cumva să vorbeşti limba română. Eu nu mă sfiesc să vorbesc. Îmi place şi cred că un preşedinte trebuie să se adreseze românilor în limba română”, a mai spus Băsescu.