Șase autospeciale de intervenție și salvare la înălțime au de acum la dispoziție pompierii din Regiunea de Nord-Vest de ţării. Cumpărate din fonduri europene, acestea au costat peste 11 milioane de lei și sunt primele cu care se va putea interveni la înălțimi de peste 50 de metri. Mașinile au ajuns în județele Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, iar beneficiarii sunt cei 2,6 milioane de locuitori din regiune.

Braţul telescopic al autospecialei este acţionat dintr-un centru de comandă automat, iar în capătul lui se află o nacelă pentru patru persoane, titrează DIGI24.

„Autospeciala este dotată cu sistem de măsurare a vitezei vântului. În cazul în care vântul depăşeşte 13,5 metri pe secundă, nacela este retrasă automat de către computer şi adusă la o înălţime de lucru de siguranţă”, a explicat Claudiu Buma, reprezentant firmă.

Autospecialele au fost realizate de o companie din Polonia după planurile pompierilor din cele șase județe din Regiunea de Nord-Vest.

„Aceste mașini sunt unicat. Nu este o confecție tip. Fiecare și-a pus dotările în plus cum au dorit, pentru a servi cât mai bine necesităților pe care le au în teritoriu”, a precizat Vakar Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.

„Aceste mașini sunt foarte bine venite. Vârsta mașinilor de acest tip în țară o mare parte dintre ele este peste 30 de ani. Sunt și alte județe care au cumpărat, dar pot să spun că este topul calității care există în Europa”, a afirmat secretarul de stat Raed Arafat.

NapocaNews