Care e asemănarea între o nuntă țigănească și festivalul Untold? Amândouă se adresează unei grupe sociale restrânse și ocupă spațiul public în mod abuziv. Poate încă nu sunteți de acord cu această comparație, însă vă invităm să faceți o plimbare în centrul orașului, zona Cluj-Arena – Parcul Central, care a fost pur și simplu îngrădită și blocată accesului public, cu o săptămână înainte de desfășurarea festivalului de muzică Untold.

Untold, festival care se desfășoară în cadrul Capitalei Europene a Tineretului, va avea loc între 30 iulie și 2 august în Cluj-Napoca, va bloca efectiv întregul centrul al orașului într-un mod nemaiîntâlnit în vreun oraș european. Astfel, zona din jurul sălii Polivalente denumită de organizatori River Side, va fi ocupată de festival începând cu joi 30 iulie. Asta înseamnă blocare totală a Splaiului Independenței și a zonelor adiacente, cu îngrădirea și limitarea accesului pentru zonele pietonale din jurul stadionului și a sălii polivalente. Mai mult, au fost anunțate două locații chiar și în Parcul Central, care sunt deja în curs de îngrădire. Untold va ocupa și Piața Unirii, unde deja clădirile istorice sunt afectate de concertele cu mulți decibeli care au loc deja săptămânal.

Primăria Cluj-Napoca a pierdut deja controlul asupra evenimentelor din oraș. În timpul verii nu există weekend fără un eveniment care să blocheze cel puțin o stradă, în condițiile în care o mare parte din arterele din centrul orașului sunt în reabilitare. Însă premiera nu stă în faptul că orașul se blochează din nou pentru mașini, ci că pietonii vor avea interzis pe câteva hectare din domeniul public, în singura zonă verde frecventabilă din centrul orașului: Parcul Central și zona Cluj-Arena – Sala Polivalentă.

Acesta nu este singurul abuz săvârșit de organizatorii Untold în cârdășie cu municipalitatea. Studenții care ocupau în mod normal căminele în timpul verii, majoritatea masteranzi, doctoranzi sau asistenți ai UBB, au fost dați afară pentru a se închiria camerele participanților la festival.

De altfel, întregul proiect al Capitalei Europene a Tineretului de la Cluj-Napoca a eșuat într-o demonstrație patetică a lipsei de viziune a organizatorilor, care se denumesc pompos Federația Share. Daca la nivel european acest program este creat pentru a permite orașelor să demonstreze capacitatea de a se manifesta cultural, social, politic și economic, cu emfază pe inovație și idei noi (vezi declarația http://www.europeanyouthcapital.org/about/ ), la Cluj-Napoca acest eveniment s-a manifestat exclusiv prin organizare de concerte și căpușarea agendei de către diferite ONG-uril irelevante cultural, create special pentru a primi fonduri sau endorsement de la Federația Share. Prin comparație în Salonic, capitala tineretului din 2014, 34% din evenimente au fost de tip cultural și artistic. La Cluj-Napoca, evenimentele culturale lipsesc aproape cu desăvârșire, lor luându-le locul concerte care nu au legătură cu cultura sau arta (Boney M la Untold, serios?), evenimente de tip FlashMob împrumutate de afară și multe alte evenimente care nu au legătură cu Capitala Europeană a Tineretului, dar cărora Federația SHARE le dă LIKE pe Facebook.

În concluzie, Capitala Europeană a Tineretului este – de fapt – festivalul Untold. Un festival care va ieși pe profit pentru organizatori (nu se sesizează organele abilitate?), un festival care ocupă domeniul public într-un mod abuziv și total nesimțit, care transformă singurul parc central din oraș, unde se înghesuie în fiecare weekend familii cu copii, într-un zonă privată unde nu poți intra decât cu bilet. Urmează să se organizeze festivaluri prin spitale, în scări de bloc sau chiar la clujeni acasă.

NapocaNews

DSC_0706 DSC_0705 DSC_0704 DSC_0703