Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Mihai Seplecan, a semnat pe 7 iulie 2015, contractul cu un nou investitor străin care se va loca în Parcul Industrial Tetarom III din Jucu. Este vorba despre societatea germană Henschel GmbH, societate cu o tradiţie de peste 200 de ani pe piaţa din Germania, specializată în fabricarea elementelor mecanice de transmisie pentru maşinile pe şine – tramvai, metrou, tren etc. Seplecan a semnat un contract cu investitori germani atraşi de oportunităţile municipiului Cluj-Napoca şi la invitaţia administraţiei locale şi a primarului Emil Boc.

„Mă bucură extrem de mult faptul că, la finalul a cca. şase luni de discuţii şi negocieri, începute încă din perioada în care eram consilier judeţean, am semnat astăzi contractul cu reprezentanţii companiei Henschel RO SRL, referitor la investiţia pe care dânşii urmează să o dezvolte în Parcul Industrial Tetarom III. Este vorba de o investiţie în valoare de peste 10 milioane de euro, pentru început, şi care va crea, de asemenea, minim 100 de locuri de muncă. Dincolo de valoarea în sine a investiţiei şi de contribuţia ei la dezvoltarea economico-socială a judeţului, acest contract are valoarea unui mesaj mai mult decât pozitiv menit să atragă noi investitori în judeţul nostru, reconfirmând Clujul ca şi locaţie ideală pentru investiţii” consideră preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, d-nul Mihai Seplecan.

Obiectul contractului semnat de către preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Mihai Seplecan împreună cu conducerea Tetarom S.A., din partea judeţului Cluj, respectiv de către reprezentanţii societăţii Henschel GmbH, domnul Matthias Thomas Henke – proprietar şi asociat unic, domnul Rudy Thema – directorul Henschel RO SRL, societate deja înfiinţată la Cluj şi dna Hannelore Ileşan – consilier de investiţii pentru România, îl reprezintă constituirea, în favoarea SC Henschel RO SRL a unui drept real de superficie asupra unei parcele de teren în suprafaţă utilă de 3, 6 hectare, pentru construirea şi operarea investiţiei, pe o durată de 40 de ani, cu opţiunea prelungirii, precum şi administrarea infrastructurii necesare funcţionării şi exploatării investiţiei

La rândul său, domnul Matthias Thomas Henke, a precizat că la Jucu se vor produce elemente mecanice pentru cutii de transmisie pentru tot ceea ce înseamnă transport pe şine. Reprezentanţii firmei germane au precizat că urmăresc să angajeze ingineri, fiind interesaţi de inginerie mecanică şi mecatronică, precum şi de ingineria materialelor. În acest sens, în cursul zilei de luni au avut întâlniri cu reprezentanţii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, cu care a şi fost semnat, de altfel, un parteneriat.

“Decizia Henschel GmbH de a investi la Cluj survine facilităţilor care ne-au fost puse la dispoziţie şi, în general, disponibilităţii totale cu care ne-a întâmpinat preşedintele Consiliului Judeţean. De altfel, domnia sa ne-a sprijinit încă de la început, din perioada în care era consilier judeţean, suportul domniei sale reprezentând unul dintre cele trei mari motive care ne-au făcut să optăm pentru a investi în Cluj. Atuurile pentru care am ales Clujul au fost şi forţa de muncă înalt calificată, absolventă a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, infrastructura locală, în special cea de transport aerian şi, nu în ultimul rând, facilităţile oferite potenţialilor investitori de către Parcul Industrial Tetarom. Pentru început, preconizăm că vom angaja mai mult de 100 de persoane la Cluj, fără a ne opri însă aici” a precizat domnul Matthias Thomas Henke, proprietar şi asociat unic al societăţii germane Henschel GmbH.

Compania Henschel a fost fondată în Kassel, Germania, în anul 1810 iar activitatea de producţie a cutiilor de viteze a început în anul 1918, în paralel cu producţia de automobile Henschel. Henschel Power Transmmition a început să producă elemente de transmisie, cutii de viteze, cutii de viteze pentru motoare diesel şi alte piese necesare pentru cutiile de viteze ale propriilor camioane şi autobuze. În Germania anilor 1960, când a început dezvoltarea autocamioanelor diesel şi locomotivele electrice reprezentau viitorul transportului feroviar, Henschel a dezvoltat şi a produs axe şi cutii de viteze pentru diferite modele de locomotive şi tramvaie, eforturile companiei fiind legate de progresul tehnologiei feroviare.

Contractul cu Henschel RO S.R.L a fost asumat de plenul Consiliului Judeţean Cluj în şedinţa extraordinară din data de 7 iulie 2015.

NapocaNews