Unul dintre iniţiatorii legii anti-legionare, Crin Antonescu, a declarat ieri seara, la Realitatea Tv, după miezul nopţii, că nu înţelege ce e cu scandalul legat de legea anti-extremism, care a inclus sancţionarea gravă a manifestărilor „cu caracter legionar”, dar care nu pomeneşte nimic despre genocidul comunist. Crin Antonescu a declarat că în spiritul legii se pot studia şi publica în continuare opere precum cele ale lui Cioran, Eliade, Noica, Ţuţea şi a mai adăugat că personal îl admiră pe Ion Gavrilă Ogoranu.

Totuşi, directorul Institutului „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, care a oferi asistenţă la redactarea legii, a avut o altă părere despre Ogoranu, despre Ţuţea, dar şi despre Mircea Vulcănescu. Despre acesta din urmă a menţionat că cei care îi fac un bust încalcă prezenta lege pentru că Vulcănescu, decorat şi de Mihai I, chiar dacă personal nu a comis vreo crimă sau nu a comandat o crimă, a luat parte la şedinţe ale Guvernului, în calitate de economist, unde nu s-a opus genocidului. Vulcănescu a fost condamnat pentru crime de război şi întemniţat la Aiud de către Tribunalul comuniştilor, care a condamnat abuziv între anii 40-50. Atunci, chiar şi elevii au fost condamnaţi la 20 de ani de temniţă ca fiind legionari deşi nu au săvârşit vreo crimiă. Chiar şi Ogoranu, cel mai apreciat luptător anticomunist de către americani, va fi de dispreţuit în ochii acestei legi, iar fundaţia care îi poartă numele ar putea să fie dizolvată pentru că Tribunalul poporului, al comuniştilor, l-a condamnat la moarte.

Crin Antonescu a mai afirmat că prin această lege nu se încearcă revalidarea drept izvor credibil a sentinţelor date de tribunalele comuniste.

Potrivit istoricului Marius Oprea, tribunalele de la Nürnberg nu au calificat Mișcarea Legionară ca fiind fascistă.

NapocaNews