A șasea ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj se va desfășura între 16 și 23 august, în peste 30 de locații din oraș. Punctele esențiale din programul festivalului au fost anunțate de organizatori joi, 13 august, în cadrul unei conferințe de presă. Publicul va avea ocazia să participe la concerte ale trupelor Bikini, Nightlosers, Lajko Felix sau Ossian, la expoziții de artă, competiții sportive, evenimente gastronomice, spectacole de teatru, drumeții, party-uri cu muzică electronică, dar și o reconstituire fidelă a vieții din epoca medievală pe strada Potaissa. Conform organizatorilor, ediția din 2015 va acorda un interes crescut evenimentelor pentru tineri, în contextul titlului de Capitală Europeană a Tineretului, pe care Clujul îl deține în 2015.

Organizatorii s-au gândit să îl promoveze şi pe fostul dictator fascist maghiar Miklos Horthy vinovat de deportarea şi uciderea a patru sute de mii de evrei din Ardealul de Nord şi Ungaria, în urma Diktatului de la Viena din 30 august 1940.Evenimentul care va avea traducere în limba română va fi prelegerea despre Horthy Miklos susținută de academicianul maghiar Romsics Ignac, în cadrul seriei de Istorie și memorie organizate de Academia Korunk. Evenimentul se va desfășura în sala de conferințe a sediului Societății Muzeului Ardelean (str. Napoca, nr. 2), miercuri, 19 august, începând cu ora 17,00.Promovarea lui Horthy, cu încălcarea Legii nr. 217/2015 se va face pe bani publici. Conform viceprimarului Horvath Anna, prezentă, alături de organizatori, la conferința de presă care a anunțat festivalul, susținerea municipalității a crescut față de anii precedenți, suma acordată pentru cea de-a șasea ediție fiind de 300.000 de lei, dintr-un buget total al Zilelor Culturale Maghiare de aproximativ 250.000 de euro, bani proveniți din fonduri publice și private. Astfel, 75.000 de euro provin de la autoritățile locale și județene: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, precum și Consiliul Județean Cluj, respectiv 50.000 de euro din fonduri culturale guvernamentale din Ungaria — finanțare obținută prin concurs de proiecte. Restul fondurilor provin din surse private.

În timp ce SRI şi Parchetul General se ocupă cu monitorizarea şi hărţuirea patrioţilor români care citesc şi promovează cărţi de Mircea Vulcănescu, Radu Gyr, Petre Ţuţea, Mircea Eliade sau Emil Cioran, criminalul de război Horthy Miklos e cinstit la Zilele Culturale Maghiare.

La 15 septembrie 1940 soseşte în Cluj, regentul Ungariei, amiralul Miklos Horthy, călare pe un cal alb potcovit cu copite de aur şi defilează prin centrul oraşului. Din Transilvania, pe vremea regentului Horthy, au fost trimiși spre exterminare în total circa 166.000 de evrei, din care circa 15.000 în 1941. Aproximativ 150.000 au fost deportați în 1944, după ocuparea Ungariei de către trupele naziste (operațiunea Margarethe I) și instaurarea unui guvern pronazist (operațiunea Panzerfaust).Omagierea lui Miklos Horthy la Zilele Culturale Maghiare e un memento al ocupaţiei horthyste a Clujului?

NapocaNews

 

 

descărcare