Preotul Matei Boilă a fost arestat, în 1952, în lotul foștilor demnitari, luptători anti-comuniști din partidele politice istorice și trimis la Canal

Nepotul lui Iuliu Maniu, preotul Matei Boilă, cunoscut pentru lupta sa împotriva regimului comunist, a murit joi la Cluj-Napoca. Matei Boilă s-a stins la vârsta de 89 de ani, după 38 de ani de preoție în cadrul Bisericii Greco-Catolice.

‘Cu tristețe, dar cu nădejdea Învierii în suflete, Ierarhul, preoții, persoanele consacrate și credincioșii Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla își iau rămas bun de la Pr. Matei Zaharia Boilă, Mărturisitor al credinței, îndrumător și luminător al sufletelor spre mântuire, care a fost chemat la Casa Tatălui Ceresc’, a anunțat joi un comunicat al Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla.

Pr. Matei Zaharia Boilă s-a născut la 17 aprilie 1926, în Blaj, ca fiu al profesorului Zaharia Boilă și al Clarei Pop (fiica surorii lui Iuliu Maniu). A absolvit Seminarul Pedagogic din Cluj-Napoca și Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.

Din 1945 a fost membru al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat și secretar al organizației Cluj a Tineretului Universitar Național Țărănesc. A fost arestat de mai multe ori și condamnat pentru activitate politică național-țărănistă. A absolvit Facultatea de Științe Juridice din Cluj, în 1951.

În 1952 a fost arestat în lotul foștilor demnitari, luptători anti-comuniști din partidele politice istorice și trimis la Canal. A petrecut zece ani de detenție în închisorile comuniste.

Între 1992-2000 a fost senator de Cluj din partea PNȚCD. S-a făcut remarcat prin inițiativa legislativă nr. 243/1996 privind reglementarea folosirii lăcașelor de cult ale Bisericii Române Unite cu Roma.Proiectul senatorului Boilă prevedea folosirea în comun de către comunitățile ortodoxe și greco-catolice a bisericilor greco-catolice în localitățile în care există o singură biserică, respectiv folosirea exclusivă a unei biserici de către comunitățile greco-catolice în localitățile în care există două sau mai multe lăcașe de cult. Această inițiativă a fost completată de senatorul Corneliu Turianu și adoptată de Senat în data de 12 iunie 1997, fapt care a dus la o reacție aprinsă din partea episcopatului Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania, reacție amplificată de parlamentarii PUNR. Legea Boilă-Turianu a fost tergiversată la Camera Deputaților timp de patru ani și în cele din urmă respinsă pe 25 septembrie 2001, în noua legislatură dominată de PDSR (devenit PSD în iunie 2001).

Gh. Petre